Spomen groblje Lepoglava (1. lipnja 2018. godine, materijal iz 27.5.2018.)

Pored gradskog groblja u Lepoglavi nalazi se spomen područje - memorijalno groblje 961 žrtava ustaškog logora koji je u Lepoglavi djelovao u Drugom svjetskom ratu (iznad; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji). Radi se o istaknutom spomeniku okruženom kamenim kockama s imenima žrtava (ispod).

Mnogo je logoraša ubijeno u logoru Lepoglava, osamdesetak ih je ubijeno 30. travnja 1945. godine kad su se ustaše povukle iz Lepoglave, znajući dobro u tom trenutku da su poraženi. Mnogi su logoraši deportirani iz Lepoglave u Jasenovac gdje ih je pobijen veliki broj (više od 1000 prema nekoliko izvora).

Na ulazu u memorijalni kompleks nalazi se velika kamena kocka na kojoj piše:

Podigli radni ljudi i građani općine Ivanec 11. VII 1981.

Autor: Luketić Stevan

Sam spomenik je od lijevanog aluminija i u zadovoljavajućem je stanju, ali su pristupne staze i okoliš slabo održavane, kao što se iz fotografija i vidi.

Brak Židova i inih osoba, koje nisu arijskog porijetla s osobama arijskog porijetla, je zabranjen. Isto tako je zabranjen brak osobe, koja pored arijskih predaka ima jednog predka drugog koljena po rasi Židova ili drugog europskog nearijca s osobom, koja je po rasi jednakog porijetla.

Iz Zakonske odredbe o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda, 30. travnja 1941. godine.

Izvanbračno spolno općenje moglo bi biti stalan izvor priliva nearijskih elemenata Hrvatskom narodu pa bi se tako barem djelomice osujetio koristan efekat propisa o zabrani mješovitih brakova. Da to ne bude moguće, mora se izvanbračno spolno općenje Nearijca s Arijevkama najstrože zabraniti, a onoga, koji se ogriješi strogo kazniti. Provedbena naredba još će točnije precizirati te kazne, napose za slučaj, da se takav zločin ponovi. S biološkog gledišta je takvo izvanbračno spolno općenje zločin, jer se u slučaju začeća Hrvatski narod za sve buduće generacije optereti s tuđim rasnim elementima.

Iz Tumačenja rasnih zakonskih odredbi, Hrvatski narod, Zagreb (80), 3. svibnja 1941.

Državljanin je državni pripadnik arijskog porijetla, koji je svojim držanjem dokazao, da nije radio protiv oslobodilačkih težnja hrvatskog naroda i koji je voljan spremno i vjerno služiti hrvatskom narodu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Iz Zakonske odredbe o državljanstvu, 30. travnja 1941. godine.

<< Spomenik u Mirni Proljeće 2018., prvi dio >>

Zadnji put osvježeno 1. lipnja 2018. godine