Petehovac i Črmažov vrh (22. rujna 2013. godine)

Skijaliste Petehovac

Iz Delnica putokazi prema Petehovcu spominju "planinski centar". Na vrhu brda Petehovac nalazi se u stvari nešto slično planinarskom / izletničkom domu, a naziv "planinski centar" opravdava kratka skijaška vučnica i prokrčena livada po kojoj se valjda skija (iznad). Pored Petehovca može se vidjeti i "Jagodina stijena" koja je strma litica iznad ponora s koje se navodno izvjesna Jagoda bacila zbog nesretne ljubavi. Grozota.

Do Petehovca se može doći automobilom pa i nije neki penjački izazov. Iznad Delnica se nalazi i područje Polane na kojemu je izgrađeno nekoliko zbilja šminkerskih vikendica koje u ovom trenutku još uvijek ne nagrđuju prekrasni teren (ispod; odabrana vikendica je u stvari najmanje šminkerska od svih koje smo vidjeli i doima se napuštenom).

Vikendica, Polane

Od Polana vodi cesta preko brda sve do Mrkoplja. Premda je prilično propala, cestom se može proći i automobilom, ali je ljepše prošetati se njome pješke (ispod). Ni žive duše.

Livada, Polane

Na čekama (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji) se love srne, veprovi i medvjedi. Sudim po jelovniku restorana u Delnicama gdje sam i ovaj put preskočio medvjeđi gulaš u korist vrganja.

Na Polanama je lovački dom od kojeg počinje markirana staza prema Črmažovom vrhu. Staza vodi kroz šumu, izbija na šumske proplanke pokrivene suhom polegnutom travom u kojoj ljubičasto zasvijetle šumski dragulji (ispod).

Ciklama, Črmažov vrh

Uspon do Črmažovog vrha traje oko 40 minuta, a na samom vrhu je šuma prokrčena tako da se pruža pogled (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji) na okolna brda (Bjelolasicu), a navodno se za nekih dana vide i Alpe.

U kutiji s planinarskim pečatom nalazi se i tekica s riječima penjača koji su se htjeli pohvaliti svojim pothvatom. Mi se dosad nismo "zapisivali", ali ovaj smo put odlučili drukčije (ispod). Napisali smo "Ispratismo ljeto".

Ispratismo ljeto, Črmažov vrh
<< San magaradi Matić poljana >>

Zadnji put osvježeno 22. rujna 2013. godine