Oko Rijeke (20. travnja 2014. godine, materijal iz 19.4.2014.)

Trsat, pogled s Mosta branitelja

Krećemo uvijek negdje. Spremimo se ujutro i onda putujemo satima do cilja. Putovi koje smo izgradili više se ni ne sjećaju imena mjesta kroz koje prolaze. Novigrad. Bosiljevo. Vrbovsko. Kamačnik je samo ime vijadukta, tipičan putnik nema pojma koliko je potok >> Kamačnik lijep. Kako izgleda sad kad su mu sve breze slomljene? Pitam se dok odlazim prema otoku.

Jednom ću do otoka otići pješke. Ili biciklom. Stati u svakom selu, obići svaki trg, ući u svaku crkvu. Bit će to u kasnom proljeću jedne godine, ako bude sreće.

Ovaj put odlučismo se za skromniji pothvat. Umjesto da požurimo tamo gdje smo krenuli, dopustili smo Rijeci i njenom zaleđu da nas zaustave. Najprije smo zastali na Trsatu. Trsat je Rijeka, vidi se dobro s Mosta branitelja preko Rječine (iznad).

Trsat, crkva

Sipi kiša. Trsat je siv. Žuti pas nosi vrećicu u zubima, a onda je pristojno odloži pored stabla. Njuška oko njega pa se popiški.

U crkvu (iznad) dolaze ljudi. Unutrašnjost je raskošna i lijepo osvijetljena.

Trsat, zmajevi

Odmah uz svetište je trsatska gradina. Puca lijep pogled prema sivoj Rijeci. Dva zmaja (?) koja liče na gigantske kokoši (iznad) čuvaju kolonadu na kojoj piše "Mir junaka".

Kastav, loža

Kastav nije daleko. Kastav nije ni Istra ni Rijeka, stao je negdje na pola puta i nikom više ne pripada. Kad bih se morao odlučiti, odlučio bih se ipak za Istru. Velika loža je javni prostor i otkriva nam da smo u gradu (iznad) - gradovi se ponose dogovorom, zakonima, zajedničkim zgradama, trgovima i šetalištima. Kastav se ima čime ponositi.

Kastav, prolaz

Ulice Kastva vrludaju, ali sve će vas odvesti do crkve Sv. Jelene Križarice (ispod). Kroz prolaz (iznad), pa u crkveno dvorište. To je druga najviša točka kastavskog brda i mjesto odakle se najbolje vidi okolica. Vidi se opatijska rivijera. Učka. Kvarnerski zaljev. More.

Kastav, toranj

Kastavska crkva je neobično oslikana. Na stupovima crkve anđeli nose deset božjih zapovijedi, a sa stropa gleda anđeo Mihovil (ispod). Sve je načinjeno u nekom secesijskom stilu, a slikar teško griješi u anatomiji (ispod). No, upravo njegove slike čine crkvu posebnom pa mu treba oprostiti. Ne znam tko je slikar.

Kastav, strop crkve Sv. Jelene

Odmah uz crkvu ostaci su kastavskih zidina (ispod).

Kastav, zidine

Sačuvala se kula Žudika (ispod) gdje su izvršavane sudske presude.

Kastav, kula Žudika

Žudika je najviša točka Kastva, s nje puca lijep pogled na grad (ispod, >> kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji).

U Kastvu se živi. U kućicama s vrtovima (ispod), ...

Kastav, kuća s vrtom

... tirkiznim zastorima od grubog platna i saksijama s razlistalim biljkama bez cvjetova (ispod).

Kastav, kuća

Nekad je u Kastvu bila ogromna crkva Marijina uznesenja (ispod). Gdje su nekad bili stupovi, sad su divlji kestenovi. Kroz nekadašnje prozore ulaze plava brda i nebo. Kastavci ruševine zovu Crekvina.

Kastav, ruševine crkve Marijina uznesenja

Kastav je poznat i po restoranu "Kukuriku", ali to je zadnje mjesto u Kastvu na kojem bih vam preporučio da se zaustavite. Radije se spustite i ručajte u Rijeci. Restoran "Kukuriku" je pouzdan otprilike kao i koalicija koja je po njemu dobila ime.

Rijeka. A iz Rijeke do Bakra. S brda, od kaštela (ispod) i vrata grada spuštamo se prema uvali. Autoput vijuga iznad tornja crkve.

Bakar, kaštel

Uske ulice, stubišta i lijepe kuće (ispod).

Bakar, kuća

Bakar ima dobru vibru, tko bi to rekao, bilo bi još mnogo ljepše da je sunčano (ispod).

Bakarska knjižnica obavještava da će se u Noći knjige, 23. travnja održati poseban program uz obilježavanje godišnjica rođenja čakavskih pjesnika Drage Gervaisa, Ljuba Pavešića i Zorana Kompanjeta. U interpretaciji grupe umirovljenika Podružnice Bakar bit će predstavljene zanimljive, većinom vesele, rjeđe izvođene pjesme. U 20.00 sati.

Bakar, kuća

S brda do mora. Bakarska je uvala lijepa, bez obzira na industriju na njenom kraju. Hotel je malo izdvojen (ispod), a gosti su ga zaboravili. Tako se barem meni učinilo.

Bakar, hotel

Ka otoku! Dan je došao kraju. Stajemo još jednom da s ceste pogledamo Bakar (ispod, >> kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji).

Sutradan u Baški (ispod).

Baška, galeb
<< Po središnjoj Istri u dva dana 2 Oštrc >>

Zadnji put osvježeno 20. travnja 2014. godine