O Galileu za "Treći element" (21. veljače 2016. godine)

Klikom na gornji prozor počinje YouTube streaming moje dvije izjave o Galileu Galileiju koje sam dao za emisiju "Treći element" Trećeg programa Hrvatske televizije.

Najvažnija posljedica suđenja Galileu je uspostava važnosti i dominacije znanosti na širokom prostoru svakodnevnog i zemaljskog te povlačenje vjere i religije iz tog prostora. Mogli bismo reći da je Galileo kroz inzistiranje na znanstvenoj metodi, [] na dominaciji razuma nad autoritetom svake vrste pa i teološke otvorio put, ne samo prema znanstvenoj metodi i modernoj znanosti, nego prema širokom utemeljenju modernog društva, interpretaciji kršćanstva i teologije i [] društvu slobodnog pojedinca.

Nijedan post na "Konstrukciji stvarnosti" nisam posvetio prvenstveno Galileu, ali spominjao sam ga usputno nekoliko puta:

Neistinito bi bilo reći da se u srednjem vijeku ništa ne događa, pogotovo u okviru islamske kulture, ali sljedeći vrlo značajni korak načinio je tek Galileo. Ne samo zato što je prvi pogledao teleskopom u nebo i značajno unaprijedio astronomiju. Ni činjenica da je propagirao ideju da se Zemlja vrti oko Sunca meni nije toliko važna. Važnije je da je inzistirao na matematičkom opisu prirodnih zakona koji mora biti u skladu s eksperimentalnim opažanjima. To je suština današnje fizike.

<< Meštrović u Gliptoteci Fra Vilim Baskervilski >>

Zadnji put osvježeno: 21. veljače 2016. godine