Majka Božja Bistrička (22. siječnja 2012. godine, snimljeno 21.01.2012.)

Unutra 2

Marija Bistrica je malo zagorsko selo s ogromnom crkvom (bazilikom) koja je postala jedna od najznačajnijih građevina hrvatskog katoličanstva. Bazilika ne pripada u malo selo i vidi se da je izrasla iz mnogo šireg prostora. Selo se trudilo pratiti njen razvoj pa je ispred crkve nastao lijep trg s picerijama, kafićima, suvenirnicama. Nastala su i parkirališta za automobile i autobuse za veliki broj posjetitelja iz cijele Hrvatske i svijeta. Ovo je jedno od onih mjesta katoličke vjere za koje se zna i gdje se hodočasti.

Na fotografiji iznad prikazan je unutarnji dio kompleksa dok je na fotografiji ispod prikazan sam ulaz u crkvu s bistričkog trga.

Ulaz 1

Snažan i donekle sličan dojam nepripadanja objekta okolini imao sam na Braču u selu Ložišća gdje je izgrađen ogromni crkveni toranj koji je jedan zločesti (talijanski?) putopisac proglasio "ljiljanom koji raste iz kante smeća". Sliku tog tornja možete vidjeti u postu >> Brač prije požara.

Fotografija ispod prikazuje crkvu kako se ona vidi s glavnog trga. Zimsko sunce je već nisko i obasjava zapadnu stranu katedrale dok sjeverno pročelje okrenuto prema trgu tone u sjenu. Sat na tornju pokazuje 15:20.

Katedrala 1

Do Marije Bistrice postoji hodočasnički put preko Sljemena. Ja nemam ni vremena, ni snage, a ni velikog grijeha ni nevolje (na svu sreću) koji me pritišću do te mjere da ih moram ubiti hodanjem preko planine pa sam do Marije Bistrice došao kao i hodočasnici, preko Sljemena, ali automobilom. Put se sa Sljemena spusti do stubičkog kraja, a od Stubice je oko dvadesetak kilometara do Marije Bistrice.

Katedrala 2

Fotografija iznad prikazuje pogled na crkvu s južne strane, s položaja pored širokog prostora s klupama gdje se održavaju mise na otvorenom i s kojeg vodi put na brdo iza crkve na kojemu su postaje križnog puta.

Štovanje Majke Božje je rašireno u katoličanstvu općenito. Ja, donekle "iz blizine" poznajem hrvatsko i bosansko katoličanstvo (Posavina, Hercegovina i srednja Bosna), a tu se katolička tradicija Hrvatskog zagorja posebno izdvaja. Radi se o odnosu Zagoraca prema štovanju Majke Božje i njenom posebnom mjestu u vjerskim obredima, ali i tradicijama i običajima tog kraja.

Kip 1

Dok pišem ovaj tekst, slušam CD "Lepo nam je, lepo, Zagorje zeleno" Kulturno umjetničkog društva "Kupljenovo" iz Kupljenova. Glazba je izvrsna, zagorske tetice lepo popevaju, a zagorski su si muži morti bit malo spili, za kuražu, pa su im se violince malo razštimale. Sve to daje glazbi dodatnu izvornost i izravnost.

Pjesme koje pjevaju mogu se razvrstati u kategorije: težačke, že'jačke, šalne, svadbene, romarske i druge. Zanimljiva je to mješavina polki i valcera uz koje se može poskočiti na seoskim veselicama (npr. Svadbeni marš z juškanjem) i zbornih ženskih pjesama koje se pjevaju u posebnim prigodama. Među ovim drugim ističu se romarske ili marijanske pjesme koje redovito zazivaju pomoć Majke Božje. Neke od njih su izrazito tužne i prizivaju sliku siromašnog i bolesnog puka Hrvatskog Zagorja koji i nema drugog izbora u svom težačkom i nepravednom životu nego da se nada pomoći Majke Božje. I Matija Gubec se molio Majci Božjoj.

Katedrala 3
Danes nam je Vel'ka meša

Danes nam je Vel'ka meša
Bu Marija v nebo šla

Sa sobom bu prepeljala
svu dečicu malenu

Vsakom bude v ruke dale
jednu lepu jabuku

Sa sobom bu prepeljala
sve devojke ledične

Vsakoj bude v ruke dala
jednu bijelu liliju

Sa sobom bu prepeljala
vse junake ledične

Vsakom bude v ruke dala
je'n zeleni ružmarin

O Marijo majko naša
Peljaj nas pred Jezuša
Unutra 1

Zagorci radije mole Majku Božju nego Isusa, jer Marija je u njihovoj interpretaciji mnogo ljudskija pa prema tome i bliža njima. Oni u njoj vide posrednicu između sebe i Boga, oni traže njen zagovor. Bog je dalek i teško razumljiv, ali zato je Marija njihova uzdanica. Njena je patnja dok je rađala Boga ljudska, njena je briga za svoga sina ljudska, njena je žalost dok ga je gledala na križu ljudska. Zagorskim kmetima je sve to dobro poznato jer je i njihov život pun patnje i nepravde. Zato će njihove nevolje Majka Božja razumjeti.

Kroz nadsvođene hodnike (fotografije iznad i ispod) redaju se zahvale onih koji su ozdravili zahvaljujući pomoći Majke Božje i freske s čudima Majke Božje Bistričke po cijelom Zagorju.

Unutra 3
Zorja je, zorja

Zorja je zorja, bijeli je dan
Za zorjom ide sunce van

Za suncem ide Marija
Na rukaj nosi sineka

Na rukaj nosi sineka
Presmilenoga Jezuša

Počakaj mene sunčece
Da si ogrijem detešce

Nemrem te čekat Marijo
Jer me pastiri kunejo

Jer me pastiri kunejo
Tuđe voleke pasejo

Zorja je zorja, bijeli je dan
Za zorjom ide sunce van
S leđa 1

Bistričko marijansko svetište ima dugu tradiciju koje započinje već u 13. ili 14. stoljeću (a možda i ranije), a slavu dostiže s turskim osvajanjima i čudima vezanim uz kip Majke Božje koji se božjom pomoću sačuvao usprkos svim nedaćama rata i požara. Tako kažu.

Vesela budi Marija

Vesela budi Marija
V sveto nebo

Veseli tebi dojdemo
V sveto nebo

Lepi ti darek nosimo
V sveto nebo

Lepi je darek rožmarin
V sveto nebo
Religiozna patnja je, istovremeno, izraz stvarne patnje i protest protiv stvarne patnje. Religija je uzdah potlačenog stvorenja, srce u svijetu bez srca i duša bezdušnih uvjeta. To je opijum naroda.

Karl Marx, Deutsch-Französische Jahrbücher (1844).

<< Koprivnica Ogulin >>

Zadnji put osvježeno 25. prosinca 2016. godine