Korupcija (9. lipnja 2016. godine)

Budimo realni - što bi se uopće moglo očekivati od sustava znanosti u ovakvom društvu?

U društvu u kojem se bivšem premijeru sudi za pljačku vlastite države, u kojem su milijarde eura naprosto "isparile", u kojem su stotine tisuća radnika "odjednom" ostale bez svojih tvornica, u kojem su rat i psi rata ostavili ožiljke koji se neprestano gnoje, u kojem su sve elite kupljene i u kojem su sve vrijednosti devalvirane?

Zbilja, što bismo uopće mogli očekivati od znanosti u takvom društvu? Ništa drugo nego ono što imamo.

korupcija

Predsjednica Grabar Kitarović opet poziva na zajedništvo.

Pa mi u Hrvatskoj već imamo zajedništvo - pogledajte samo kako su zajednički izabrani ustavni suci. Pogledajte i kako je zajednički izabrano Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. To naše zajedništvo nadilazi političke opcije, prelazi granice svjetonazora, struka, stranaka i stališa. Naše je zajedništvo zajedništvo u korupciji.

KORUPCIJA se kod nas piše velikim slovima.

korupcija

Hrvatski znanstveni nazovi menadžeri bi najradije privukli strane znanstvenike, naše ljude iz dijaspore, genijalce koji znaju kako i šta. Isti je to princip koji se prodavao i 90-ih na ovim prostorima. Mi smo, eto, zatucani, nemamo pojma i trebamo osigurati najbolje uvjete tim genijalnim povratnicima koji će potegnuti za sve nas ovdje, neuke i zabludjele.

'Ajde, veliki znanstveni reformatori, umjesto što fantazirate o nekim povratnicima pametnjakovićima, pobrinite se za početak da se barem jedan natječaj za znanstvene projekte odradi transparentno i da se lova ne podijeli sebi i svojima.

Znanstvena KORUPCIJA se u Hrvatskoj piše velikim slovima.

korupcija

U nas je to dobro poznata shema. Raspišeš nekakav domaći natječaj na kojem proguraš svoje kandidate, a oni, adekvatno predizabrani, onda konkuriraju za novac iz "europskih fondova", koji je zapravo već dodijeljen RH. Kad tu lovu ovi adekvatno predizabrani i dobiju, onda ih se hvali kako su povukli sredstva iz EU fondova.

A Europska unija "fondove" ovdje kod nas zapravo naslijepo utovaruje da nam vrati barem dio onoga što uplaćujemo u zajedničku kasu, jer su od nas, čini mi se, već dignuli ruke. Eto, tako naši predizabrani izvrsnici povlače novac iz EU fondova. Samo izvrsno.

korupcija

Kod nas u znanosti interesi i pravila "struke" postoje samo ukoliko su sukladni nekim od dobro definiranih političkih interesa, točnije interesa klika, dobro umreženih u političkom kontekstu. Stoga se kod nas dobro osluškuje politički tempo i tko odlazi, a tko dolazi. Prema tome se tempiraju i plasiraju razne inicijative kojih se "politika uopće ne tiče".

Eto ti politike i znanosti.

korupcija
<< Za našu djecu Crtice s kave s Markom >>

Zadnji put osvježeno: 9. lipnja 2016. godine