Crtice s kave s Markom (11. lipnja 2016. godine)

Pitam neki dan Marka na kavi je li mu mali konačno skupio sličice nacionalnih parkova. Već neko vrijeme ih skuplja, a i ja doprinosim donoseći (obično na kavu) paketiće sličica koje mi daju u Intersparu, ovisno o iznosu računa.

Kaže Marko da nije. Kaže da mališa ne kuži elementarne principe tržišne ekonomije. Ode u školu i podijeli sve dupliće, tko god ga pita on mu da. Pa, rekoh, jesi li mu objasnio kako to ide - jedan njegov duplić za jedan koji mu treba? Jest, objasnio mu je, ali mali svejedno ne reagira. Kaže Marku, "Tata, ti si zločest!".

Eto. Pa ti reci da je tržišna ekonomija u ljudskoj naravi.

Kupinec

Drugarova malena stalno nešto bolesna, jadna, te astma, te laringitis, svako malo gušenje, svako malo na hitnu ... Razgovaramo neki dan, a meni pade na pamet Darwin i sami početak "Porijekla vrsta". Kaže Darwin da neke osobine idu uvijek zajedno - da su plavooke mačke uvijek gluhe, a da životinje dugog krzna uvijek imaju i duge rogove. Pa mu rekoh da mora biti da će malena u nečemu biti svjetska prvakinja, naj, naj od svih. Jer mora da je nešto dobro došlo sa svim tim lošim, inače kako bi se propagiralo kroz generacije?

Nisam baš siguran da sam ga utješio s evolucijskim objašnjenjem.

Darwin, 'Porijeklo vrsta'

Šalje mi prijatelj koji se nakon 10 godina vratio iz Cambridgea, a nije Boris Jokić nego onaj s kojim odem na kavu i koji ima bolesnu malenu, mail koji je dobio o tamošnjim radionicama. Prevodim u dijelovima:

Dragi znanstveniče,

Ostalo je još samo nekoliko mjesta za ispod navedene radionice.

[o] Kako recenzirati znanstvene radove (prirodne znanosti)

- Ovaj će vam kurs pomoći da recenzirate znanstvene radove brže i učinkovitije. Kad naučite kako recenzirati znanstvene radove za časopise, usvojit ćete suštinsku vještinu koju svaki STEMM znanstvenik mora imati i osloboditi vrijeme za vlastito istraživanje te razviti razumijevanje o tome kako da pišete vlastite radove.

[o] Uvod u istraživački integritet

- Ovaj će kurs održati Sveučilišni službenik za nadzor istraživanja i integritet i uvest će istraživače u istraživački integritet i etiku na Cambridgeu.

[o] Najbolje iskorištavanje konferencija

- Konferencije mogu biti vrlo važne, ali i vrlo frustrirajuće. Ova je radionica namijenjena svima koji posjećuju konferencije i osjećaju potrebu da one budu još učinkovitije.

[o] Promovirajte sebe i svoje ideje

- Vi ste u Cambridgeu jer imate što ponuditi. Ova će vam radionica pomoći da maksimalno iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju. Vještine koje se uče tiču se sposobnosti za prodaju i marketing.

Eto. A mail počinje sa "Dragi znanstveniče".

Kupinec

Marko i ja u trećem razredu osnovne škole

Znaš šta bih ja uveo u reformu obrazovanja - kaže Marko jutros na kavi - Da se više ne ocjenjuju djeca, nego nastavnici.

- Jer, znaš čemu ocjene danas služe? Ocjene danas služe samo tome da nastavnici, koji ništa djecu ne uče, prisile roditelje da uče svoju djecu.

- Znaš šta, na takvim ispitima koje oni daju u trećem osnovne, čak i nas dvojica možemo dobiti četvorke, jer se sve svodi na to da pogodiš šta si je ona zamislila. Traži, recimo, da opišeš svoj omiljeni događaj iz knjige za lektiru, ti fino napišeš, a ona kaže "Ne, ne, to je prekratko !" i dobiješ četvorku. Ili, recimo, napišeš nekoliko stranica, a ona kaže, "A, ne, ne, to je predugo !", i opet dobiješ četvorku.

- Ti i ja bismo u trećem razredu osnovne, bez ikakvih problema, imali same trojke i četvorke.

Tako kaže Marko jutros.

Marko iz komunističke Juge u američki high school

Poslije trećeg razreda srednje škole, neki od učenika MIOCa iz moje generacije otišli su na četvrtu godinu škole u Ameriku. Postojalo je nekoliko načina za to - neke su financirali roditelji, neke vanjski sponzori, npr. rotarijanci, a moglo se otići i izravno s MIOCa, slijedeći proceduru koja je bila organizirana na nivou škole. Ja sam ostao u MIOCu.

Razgovaram danas, uobičajeno neobavezno i uz kavu, s Markom koji se odlučio za tu opciju pa mi prepričava američku anegdotu s nastavnikom fizike koji ga je mrzio iz dna duše. Bit će da je razlog te mržnje bio to što je Marko kužio fiziku, a američki nastavnik nije, i što ga je iritiralo to što Marko njegove najteže testove sa specijalnim bonus zadacima rješava za 10 minuta. Moj je drug, naravno, svojski doprinosio tom napetom odnosu pubertetskim hvalisavim reakcijama i provokativnim komentarima.

Kad ga je jednom nastavnik izbacio iz učionice, nakon što je ovaj vjerojatno izvodio cirkuse poslije 10 minuta rješavanja testa, preostalim je američkim učenicima u razredu objasnio da ne obraćaju previše pažnje na Marka jer komunističke zemlje u Ameriku uvijek šalju svoje najbolje učenike. Objasnio im je da te zemlje to rade planski i smišljeno zato da Amerikanci pomisle kako je obrazovanje tamo mnogo bolje i kako je komunizam uspješan, što je naravno laž.

Eto. Tako je Marko iz komunističke Juge proveo četvrtu godinu u američki high school šireći komunističku propagandu.

"Nama je rečeno da živimo u najboljoj zemlji na svijetu. Za nas [] to nije propaganda, to je istina. I za nas, to nije nacionalizam, to je domoljublje. U stvari, mi nikad nećemo propitivati bilo što od toga jer sve što nam se u isto vrijeme govori je kako smo slobodoumni, kako smo slobodni. Zato i ne shvaćamo da je bilo što pogrešno u vjerovanju da je naša zemlja najbolja na svijetu. Sve te to nekako uvjeri da je kolektivna svjetska svijest došla upravo do takvog zaključka."

Suzy Hansen, Unlearning the myth of American innocence, The Guardian, 8. kolovoza 2017.

Vonnegut, crtica o Americi
<< Korupcija Subliminalna poruka >>

Zadnji put osvježeno: 9. veljače 2018. godine