Eppur si muove: Nanotehnologija (28. travnja 2014. godine)

26. ožujka 2014. godine, u zagrebačkog gradskoj knjižnici održana je tribina o nanotehnologiji. Tribinu sam vodio i organizirao ja, a gosti su mi bili dr. sc. Marko Kralj, mag. phys. Sanjin Marion i dr. sc. Tomislav Vuletić. U prozoru iznad možete pogledati snimku tribine u koju sam umontirao slajdove s prvih pedesetak minuta izlaganja (stream s YouTubea). U preostalih oko sat vremena snimke zabilježena su pitanja iz publike. Ukupna dužina snimke je oko 2 sata.

Da vidite sve detalje slajdova, kliknite na ikonicu za postavke videa (zupčanik), odaberite najveću rezoluciju (720 p) te odaberite prikaz u full screen modu (ikonica pored teksta YouTube) jer je video prenesen u HD rezoluciji.

Tribina, KGZ, Šiber, Kralj, Vuletić

Marko, Sanjin, Tomislav i ja otvorili smo ciklus znanstvenih tribina u Gradskoj knjižnici, a voditeljica cijelog projekta je Ismena Meić koja je izvrsno organizirala ovu prvu tribinu u ciklusu.

Evo kako Knjižnice Grada Zagreba najavljuju taj projekt:

Ciklus znanstvenih tribina Eppur si muove u Gradskoj knjižnici (u prostoru Galerije Kupola) popularizirat će bogatu zbirku knjiga s područja prirodnih znanosti koju u svojem fondu posjeduje Gradska knjižnica te senzibilizirati građane Zagreba i korisnike Knjižnica grada Zagreba za neke temeljne teme koje su danas u središtu znanstvenih razmišljanja i konkretnih poduhvata o kojima u mnogome ovisi budućnost u širim razmjerima, ali i budućnost na ovim prostorima, u Hrvatskoj i gradu Zagrebu. Teme su nerijetko predmet prijepora različitih znanstvenih pristupa i svjetonazora i svojom intrigantnošću primjerene formi tribine. U pojedinim tribinama, ovisno o temi, sudjelovat će eminentni stručnjaci s pojedinog područja. Tribine će se održavati srijedom od 19-21 h (ožujak-svibanj, listopad-prosinac 2014.).
Tribina, KGZ, Marion, Šiber, Kralj

Na tribini se govorilo o nanostrukturiranju materijala, nano-česticama, fullerenima, nanocijevima, grafenu, proteinima kao "nano-česticama", biološkim nano-strukturiranim materijalima, sedefu, krilima leptira, sabljama iz Damaska, sekvencioniranju DNA (uz pomoć grafena), a pitanja iz publike otvorila su i raspravu o nano-medicini, potencijalnoj štetnosti nano-čestica, nanotehnologiji u hrani i kozmetici, uporabi nanotehnologije u kontekstu energetike ...

Slajd, Marion
<< Povratak otpisanih Kako HrZZ raspolaže javnim sredstvima? >>

Zadnji put osvježeno: 28. travnja 2014. godine