Dürer, Whitman i Feynman o busenu trave (17. veljače 2018. godine)

Dürerova slika trave (Das große Rasenstück - veliki busen trave, 1503) nije samo trening strpljivosti i prikaz vrhunske vještine. Slika je i odraz ideje da je busen trave vrijedan slikanja i truda. U njemu se, u svakom njegovom listu i svakoj vlati trave, ogleda svemir. Veličina je oko nas, samo se treba osvrnuti, zastati kraj cvijeta.

Albrecht Durer, Das große Rasenstück
Dijete reče, Što je trava? donoseći mi je u punim
šakama;
Kako da odgovorim djetetu? ... Ja ne znam što je to
jednako kao ni on.

Walt Whitman, A child said, What is the grass?; odlomak

Albrecht Durer, Das große Rasenstück, detalj
... postoje mnoge stvari o kojima ništa ne znam, kao što je ima li ikakvog smisla pitati zašto smo ovdje. Ja ne moram znati odgovor. Ja se ne osjećam uplašenim što ne znam o stvarima, što sam izgubljen u tajnovitom svemiru bez ikakve svrhe, što je ono kako zbilja jest koliko ja mogu reći.

Richard Feynman, The Pleasure of Finding Things Out

Ali to i dalje ne znači da nas busen trave ne može potresti do srži.

Albrecht Durer, Das große Rasenstück, detalj
Imam prijatelja koji je umjetnik, koji ponekad ima stav s kojim se baš i ne slažem. Uzet će cvijet i reći: "Vidi kako je lijep!", i ja ću se složiti. Onda on kaže: Vidiš, ja kao umjetnik mogu vidjeti kako je lijep, ali ti kao znanstvenik to sve rastaviš i to postane dosadna stvar. Mislim da je on pomalo blesav.

Prvo, ljepota koju on vidi je dostupna i drugim ljudima, pa tako i meni. Iako možda nisam estetski sofisticiran kao on, i ja mogu cijeniti ljepotu cvijeta. U isto vrijeme, vidim puno više od cvijeta nego što on vidi. Mogu zamisliti stanice u njemu, složene interakcije unutar cvijeta, koje su isto tako lijepe. Hoću reći, nije samo lijep na skali od centimetra, postoji ljepota i na nižim razinama. Unutrašnja struktura i procesi, činjenica da su boje i cvijeće evoluirali kako bi privukli kukce da ih opraše je zanimljiva. To znači da kukci mogu vidjeti boje. To postavlja pitanje: Postoji li ovaj estetski osjećaj i u nižim oblicima? Što čini nešto lijepim? Svakakva zanimljiva pitanja s kojima znanost, znanje, samo dodaje na to uzbuđenje, na taj misterij, oduševljenje cvijetom. Samo dodaje. Ne mogu shvatiti kako oduzima.

Richard Feynman, The Pleasure of Finding Things Out

Albrecht Durer, Das große Rasenstück, detalj
<< Ž. M. o "Problemu promatrača" Julio Jurenito >>

Zadnji put osvježeno: 17. veljače 2018. godine