Dubrovnik revisited (18. lipnja 2012. godine)

Dubrovnik, crkva

Naravno, Dubrovnik uvijek treba ponovno posjetiti. Zato se ovaj post i zove "Dubrovnik revisited". Posjetite li ga ponovo, možete biti sigurni da će svjetlost koja se probija kroz njegove ulice izgledati drukčije nego zadnji put (fotografija iznad).

Dubrovnik treba posjetiti u sva doba godine i u svako vrijeme dana. I nakon svega toga, opet će vam se učiniti da ga niste dovoljno vidjeli i da vam treba još vremena da ga upoznate. I bit ćete u pravu.

Dubrovnik, luka

Dubrovniku smo ove godine prišli s mora (fotografija iznad), valjajući se na ogromnim valovima od Cavtata. U kasno poslijepodne sunce blješti iza Dubrovnika.

Dubrovnik, sv. Vlaho

Sveti Vlaho drži Dubrovnik u lijevoj ruci (fotografija iznad). Sv. Vlaho se na engleskom kaže >> St. Blaise ili St. Blasius.

Prekapajući po svojoj fotografskoj arhivi nalazim dva foldera s fotografijama Dubrovnika: iz druge polovice lipnja 2005. godine i godinu kasnije. Fotografija sv. Vlahe iznad mosta u Pilama (ispod) snimljena je 21. lipnja 2005. godine. Taj file ima svojstva: proizvođač fotoaparata: SONY, model fotoaparata: DSC-P72, F-stop: f/9, vrijeme ekspozicije: 1/160 s, ISO brzina: ISO-100, žarišna duljina: 15 mm.

Dubrovnik, sv. Vlaho, Pile

Hodajući po Stradunu postajemo naglo svjesni da svjetlost zamire. Umjesto do odemo na svečani prijem, Primož i ja se odlučujemo popeti na zidine. Moramo sići do 20:00, trebalo bi nam biti dosta.

Dubrovnik svakako treba vidjeti s njegovih zidina (ispod), tek tad vam postane jasno gdje se nalazite.

Dubrovnik, crkva

Sunce boji trbuhe oblaka u ružičasto. Tvrđava Lovrijenac na istaknutoj stijeni prkosi moru (ispod).

Dubrovnik, tvrđava Lovrijenac

U arhivi nalazim zgodnu fotografiju još jedne dubrovačke tvrđave (ispod). Snimljeno 21. lipnja 2005. u 09:24.

Dubrovnik, tvrđava

A kad govorim o tvrđavama, Minčetu, naravno, ne mogu nikako zaobići (fotografija ispod). Svjetlosti je sve manje.

Dubrovnik, Minčeta

Kad se na zidine popnete dovoljno visoko, vidjet ćete grad u svoj njegovoj, zidom ograničenoj širini (fotografija ispod). >> Kliknite na fotografiju ispod da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

Crkve, staze, zidovi. Pogled u zidovima ograđene vrtove samostana. Žuta svjetlost fenjera. Sve je tiše.

Dubrovnik, crkva

Dubrovnik revisited. I opet je izgledao nekako drukčije nego zadnji put.

Dubrovnik, kucica
<< Cavtat Bukovac u Cavtatu >>

Zadnji put osvježeno 18. lipnja 2012. godine