Cavtat (16. lipnja 2012. godine)

Cavtat, riva

Cavtat je naravno od stoljeća sedmog u sjeni svog moćnog susjeda Dubrovnika. Tako se i konferencija na kojoj sam sudjelovao od 9. do 15. lipnja reklamirala kao da se održava u Dubrovniku. A nije se održavala u Dubrovniku nego u Cavtatu. U hotelu "Croatia".

Fotografija iznad prikazuje cavtatsku rivu. Vidi se i vaterpolsko igralište.

Cavtat, prolaz, vila Banac

Cavtat je, između ostalog, prepoznatljiv i po dijelu staze koja od rive vodi prema hotelu Croatia. Ta staza prolazi ispod terase vile Banac. Poslijepodnevna svjetlost ostavlja tragove na lukovima poduprtom i natkrivenom dijelu staze. Ulaz u taj mali "tunel" vidi se na fotografiji iznad.

Cavtat, vila Banac

Vila Banac je danas općinsko središte (fotografije iznad i ispod).

Cavtat, vila Banac

Ranojutarnje šetnje prije predavanja. Sunce boji cvijeće (ispod). Miriše lavanda. Idemo na kavu.

Cavtat, crkva

Poslijepodnevne šetnje između predavanja. Hotel Croatia (ispod). Valovi pokušavaju razbiti stijene. Ne uspijeva im. Vjetar je zaogrnuo sunce oblacima.

Cavtat, hotel Croatia

U pauzama između predavanja izlazim na terasu hotela i gledam vratolomije koje čiope izvode prkoseći jakom vjetru. Vuuuššššš. Odnese je vjetar, a još prije sekundu mi se skoro zaletila u lice. Čiope hrane mladunce u gnijezdima na hotelskoj terasi. Kakva galama i uzbuđenje! Kakav pogled (ispod)! >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

Spuštajući se s brda prema gradu uvijek prvo opazim crkvu svetog Nikole (fotografija ispod). "Dragi sine, evo ti nas ispod našega presvetoga Nikole" govori žena u mobitel. Njih dvije za stolom blizu mog piju kavu i brbljaju o dnevno-političkim temama. Ja čitam novine. Jedan od rituala koji obavljam samo kad sam na moru. Novine su dosadne i šarene.

Cavtat, sv. Nikola

Za kraj donosim panoramski pogled na Cavtat (ispod). >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

<< Lepoglava i Ivanec Dubrovnik revisited >>

Zadnji put osvježeno 16. lipnja 2012. godine