Delfinija, 17. lipnja 2017. godine

Delfiniju kod nas zovu i kokotić. Posebna je po velikom broju cvjetova koji se raspoređuju cilindrično oko stabljike postižući tako veliku dužinu / visinu cvata. Kod alpskih vrsta ona doseže jedva desetak centimetara, ali neke livadske vrste i hibridi mogu dostići visinu od čak 2 metra. Stoga im je u uzgoju potrebna vertikalna podrška tj. vezivanje. Delfinije privlače leptire i otrovne su. Jedna vrsta je čest uzrok trovanja i ugibanja krava na ispašama u zapadnim dijelovima SAD-a.

Ovu iznad naslikao sam 2. lipnja ove godine kad su se neke stabljike posve rascvjetale, dok su na nekima bili samo sitni pupoljci. >> Kliknite na sliku ukoliko je ne vidite dobro i u cijelosti.

Ilustracija ispod objavljena je u Flore des Serres et des Jardins, publikaciji o kojoj sam pisao u postu o >> brugmansiji.

NADOPUNA: (30.8.2019.) Kokotić sam skicirao i prekjučer, 28. kolovoza (ispod). Ovo mu je već drugi ovogodišnji cvat, znatno rjeđi i slabiji od prvog, lipanjskog. Zanimljivo je da su boje u obje moje slike kokotića, onoj iz lipnja 2017. godine i ovoj od prekjučer, prilično slične. Obje boje su nešto manje plave nego što su trebali biti.

<< Prorok Orhideja >>

Zadnji put osvježeno: 30. kolovoza 2019. godine.