Zimska čipka (07. veljače 2011. godine)

jele, brdo, snijeg, PovRay

U četvrtak, 03. veljače putovao sam prema Opatiji. Prema obali obično putujem u neko toplije doba, najranije oko Uskrsa tako da mi je ovo bilo novo iskustvo. Sigurno je da sam kao dijete s roditeljima putovao u zimi prema Mošćeničkoj Dragi i Lošinju, ali se skoro ničega ne sjećam. Vrijeme... Ovog ću se putovanja sjećati dugo.

jele, snijeg

Hrvatska je lijepa zemlja. To znaju svi koji su ovdje bili. Zagreb nije dobar predstavnik te ljepote. Tmuran je i siv, vlažan i ljepljiv. Otamo sam krenuo oko 09:00.

Gorski kotar, snijeg

Nema sunca, njegova prisutnost se osjeti samo indirektno, podjednako sa svih strana, nebo je ambijentalni izvor svijetlo-sive svjetlosti. Sjene su mekane i lokalizirane ispod objekata. Karlovac. Gorski kotar. Gorski kotar!

Gorski kotar, snijeg

Bijela čipka od drveća pokriva bregove. Krupnija čipka od jela i sitnija od breza?

Gorski kotar, snijeg

Čipka se u daljini gubi, spaja sa sivim nebom, a bljesne kad joj se približim. Pomislih kako je šteta što nema sunca da me bjelina još jače zabljesne.

Gorski kotar, snijeg, jele

A onda se na mjestu gdje se planina predaje moru, gdje se Rijeka već skoro može namirisati, nebo otvorilo. Probio se komad plavog, a gotovo u istom trenutku sam osjetio i toplinu narančastog. Nažalost, ne uspjeh to fotografirati pa mi možete samo vjerovati na riječ.

Gorski kotar, snijeg, jele

Od ljepljivog i vlažnog Zagreba preko uštirkanog Gorskog kotara sve do mekane i tople Opatije. Sunce. More. A veljača je!

Gorski kotar, snijeg, jele

Cijeli ovaj "projekt" započeo je iz drugih razloga, zbog slike brda koju sam krajičkom oka uhvatio negdje ispred Lukšića, s pogledom prema Medvedgradu. Tada me je šokirala narav svjetlosti i čim sam stigao doma zapisao sam sljedeću bilješku:

U zimskim danima s puno oblaka često je potpuno indirektno, ambijentalno osvjetljenje, iz svih smjerova neba podjednako. To se događa zbog mnogo oblaka i potpune skrivenosti sunca te izrazitog raspršenja sunčeve svjetlosti tako da osvjetljenje koje dolazi do tla, dolazi praktički iz svih smjerova podjednako. Često se dogodi da osim ovog efekta postoji i bijela izmaglica. Zbog oba ova efekta krajolik se u daljini posve glatko spaja s nebom, sve odlazi "u bijelo".
simulacija, zimska čipka

Dvije slike koje su otvorile ovaj post simulacija su upravo takvog osvjetljenja, dok se na slici iznad i ispod može vidjeti da postoji izvor usmjerene svjetlosti.

simulacija, zimska čipka

I za kraj, ponovno jedna simulacija posve indirektnog osvjetljenja (ispod), možda najsličnija onome što sam vidio u Gorskom kotaru.

simulacija, zimska čipka
<< Haiku o boru Čiope u Dubrovniku >>

Zadnji put osvježeno 08. veljače 2011. godine