Vodene vedute: Ljubljana, 31. siječnja 2014. godine

Ljubljana, zgrada

Sjedimo pod grijalicom, pored Ljubljanice i pijemo kuhano vino. Hladno je, ali kad se primaknemo sredini stola, toplije je. Kakav gušt, uživati u zaštićenosti svog komadića svijeta okruženog zimom. Uz kuhano vino iz čaša od nekog čudnog materijala koji nije ni papir ni plastika. Treba otići u Ljubljanu u predbožićno vrijeme. Arsen bi možda u svemu prepoznao malograđanski žal za Mittel-Europom, ali meni je fino. Ne treba intelektualizirati preko nekih granica.

Postoje gradovi koji čovjeka ne pritišću, u kojima se osjeća dobro čak i kad je u gužvi. Ljubljana je takav grad. I Varaždin je takav grad.

Večernji izlasci u Ljubljani. Ljeto. Mali kafići sa šarenim terasama. U dobrom društvu uz Union ili Laško.

Od Jožef Stefana do FMF-a i nazad. Na kavu ispod Štefana, kod Majtke. Lijepo je kad je sunčano.

NADOPUNA: (18.11.2018.) Neki dan sam skitao po Ljubljani, ušao u Križanke i napravio nekoliko jesenskih fotografija. Bršljan je crven i narančast. Po jednoj od načinjenih fotografija danas sam izradio akvarel (ispod). Cilj akvarela bio je "raskrinkati" koncept sive boje koju mnogi doživljavaju posve neutralno. No "siva" tipično uopće nije neutralna. Postoje tople i hladne sive. Sive koje povuku nebo na sebe i sive na kojima se reflektira crvenilo bršljana u sjeni. Postoje i žute i zelene sive. Uostalom, pogledajte i sami.

<< Vodene vedute: Vis Vodene vedute: Lošinj >>

Zadnji put osvježeno: 31. siječnja 2014. godine.