Tri vitraja iz Državnog arhiva (3. ožujka 2017. godine)

Spremajući arhivu fotografija naletjeh na folder imena "Olimpijada", a u njemu, između ostalog, i fotografije triju vitraja iz zgrade Državnog arhiva u Zagrebu (stara zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevom trgu 21).

Fotografije su snimljene 18. srpnja 2010. godine za vrijeme Međunarodne olimpijade iz fizike koja se održavala u Zagrebu, a o kojoj sam već pisao >> u jednom davnom postu. Opazih da tri fotografije sadrže dovoljno podataka za lijepu rekonstrukciju vitraja koji su na njima fotografirani pa sam to i načinio. Fotografije su perspektivno korigirane i adekvatno skalirane tako da su vitraji s njih što je moguće korektnije projicirani na ravninu fotografije / monitora (iznad i ispod; kliknite na fotografije da ih prikažete u cijelosti).

Na gornjem vitraju se jasno vidi potpis radionice u kojoj su napravljeni (iznad) - piše Koch i Marinković Zagreb Nova ves 1. Zgrada je na korištenje predana 29. studenoga 1913. godine pa su i vitraji najvjerojatnije iz 1913. godine. Radi se o vjerojatno najljepšoj secesijskoj zgradi u Zagrebu.

Vitraj iz Državnog arhiva

Svi prikazani vitraji nalaze se na stropovima zgrade. Fotografije su snimljene mobitelom Nokia N97.

Vitraj iz Državnog arhiva
<< Otpusno pismo Bolje se ne kupati ovdje >>

Zadnji put osvježeno 3. ožujka 2017. godine