Tintilinićeva šumska staza (11. ožujka 2012. godine)

Kliknite na strelicu u prozoru iznad za stream videa i glazbe s YouTubea. Radi se o kompoziciji koji sam napisao najvjerojatnije 2001. godine, a ovom prilikom sam za nju izradio i video zapis.

Glazbom sam pokušao stvoriti dojam začarane šume u kojoj razgovaraju vilenjak i vila. Evo i teksta njihvog razgovora, koji mi danas zvuči kao da ga je napisao >> Syd Barrett (nisam bio ni na kakvim nedopuštenim stimulansima dok sam stvarao glazbu i tekst):

- Šta ima za papicu, brzo reci!

- Ništa osim šumskih gljiva, ludih gljiva.

- Ptice jedu skupinice, a Stribor po polju luta.

- Skloni mu se s puta! Skloni mu se s puta!

Dakle, ptice ne jedu kupinice (male kupine) nego skupinice. Fakat čudno...

Kao što vidite, tekst (a i glazba) inspirirani su bajkama koje sam čitao kao dijete, posebno >> "Pričama iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić (koja je, inače, rođena u >> Ogulinu) i "Šumom Striborovom" (Malik Tintilinić, kojeg Mažuranićka naziva Domaćim, je neka vrsta šumskog duha, vilenjaka a Stribor je starješina svih Domaćih). Evo kako započinje "Šuma Striborova":

Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka - svakome po zasluzi. Morala je pak ta šuma ostati začarana, doklegod u nju ne stupi onaj, kojemu je milija njegova nevolja, nego sva sreća ovoga svijeta.

Tako sam i ja nekako zamislio svoju glazbu, kao zvukove začarane šume i kao razgovor vile i vilenjaka kojemu neki neupućeni "momak" slučajno svjedoči.

Vizualizacija je elementarna - malo čačkanja po patternima u PovRayu tako da dobijem nešto slično gibanju krošanja. Koliko mi je to uspjelo, procijenite sami. Ispod su dva framea iz videa.

krošnja, Povray pattern
krošnja, Povray pattern

Inače, u petak 09. ožujka 2012. godine bio sam na maloj zabavi na institutu organiziranoj povodom rođendana jedne naše mlade novakinje (rođena 1986 ?). Bio je to zanimljiv i veseo skup na kojemu smo brbljali o svemu i svačemu, uključujući tu i najčudnije teme, ali više od toga zabrinulo me je što sve češće moram govoriti s "fusnotama", tj. objašnjavajući koga to sad citiram ili zašto sam rekao upravo to što sam rekao. Tako sam morao objasniti tko su Syd Barrett i Džoni Štulić. Očigledno je da ja i moja kultura starimo.

<< Baćuške Skice moga ćaće >>

Zadnji put osvježeno 11. ožujka 2012. godine