Sretna Nova 2016., 29. prosinca 2015. godine

maneken uz casu vina, vodene boje

Sretnu novu godinu treba poželjeti svima čije će postojanje učiniti svijet boljim mjestom. Postoje i oni kojima ne želimo sreću ni u nastupajućoj ni u bilo kojoj drugoj godini zato jer su im djela i namjere zle. Ne znam kojih je više.

Onima iz prve kategorije, sretnu Novu godinu mogu poželjeti skicama drvenih manekena koje su nekako ostale po strani zadnje tri godine (iznad i ispod).

Maneken na slici iznad pokušava proliti vino (čileanski carmenere - cabernet) ali mu je čaša daleko preteška da bi je pomaknuo i za milimetar, a maneken ispod nosi ukrasnu kuglicu. Prigodno. Kinezi kažu da crvene stvari donose sreću u novoj godini (iznad i ispod) pa ih treba imati uza se kad sat otkuca ponoć. Dobro vino sigurno nije loš izbor. Ako ga nije previše, naravno. >> Nazdravlje !

maneken s ukrasnom kuglicom, vodene boje

To s crvenom bojom je naravno praznovjerje. U tom kontekstu, pala mi je na pamet jedna anegdota o tati kvantne mehanike, Nielsu Bohru. Bohr je navodno na zidovima svog ureda imao neke potkove pa ga je jedan pametnjaković upitao kako to da je čovjek koji je zaslužan za najtemeljniju teoriju prirode praznovjeran. Bohr mu je odgovorio da je čuo da potkove pomažu i onima koji u njih ne vjeruju.

Uvijek pomislim kako je ova anegdota dostojna neobičnosti kvantne mehanike - radi se o humorističnoj i paradoksalnoj superpoziciji suprotstavljenih stvarnosti.

maneken šeta, vodene boje

>> Uspjelije skice manekena objavio sam početkom 2013. godine, u ekstravagantnim pozama i s adekvatnom rokenrol poezijom.

<< Dunja Rabo u Dresdenu >>

Zadnji put osvježeno: 29. prosinca 2015. godine.