Od Zaroka do Škuljice (01. listopada 2011. godine)

Rt Škuljica

Svima je poznat blagotvorni učinak topline. Osjetiti sunce na leđima i ramenima, zaspati u nekom od onih poklonjenih dana u babljem ljetu negdje na plaži. S mirisom procvalih biljaka i zvukom kamenčića koje kotrljaju valovi. No, postoji i blagotvorni učinak hladnoće. Saznao sam to tek danas, da me je netko pitao jučer vjerojatno bih mu odgovorio sasvim drukčije.

Saznao sam to danas na rtu Škuljica. Moje plivanje nije izgledalo obećavajuće i nezaboravno dok sam se spuštao niz stijene ispod svjetionika (fotografija iznad) i ulazio u hladnu vodu drhtureći. Ali kad sam zaplivao, dogodilo se nešto neobično. Iskusio sam snažan osjećaj čistoće koji je daleko nadvladao osjećaj hladnoće. Osjetio sam kao da su se svi entropski procesi pokrenuti u organizmu koji je prošao svoj maksimum zaustavili. Hladnoća je demontirala sve one genetske smicalice odgođene i tempirane da se aktiviraju kad evolucijski relevantno razdoblje života prođe i ja sam se osjetio zdravo i sačuvano. I čisto. Prije svega čisto.

Eto po čemu ću zapamtiti današnji dan. A sve je krenulo uobičajeno. Iz Baške.

ulaz na stazu, kraj Vele plaže

Na samom kraju baške Vele plaže, prema Zaroku, započinje pješačka staza. Danas je ulaz na tu stazu izgledao krasno, obrastao u žute cvjetove (fotografija iznad). Ta biljka mi je bila i prije poznata po svom intenzivnom mirisu i masnom mirisnom tragu koji njeni listovi ostavljaju na prstima kad ih zgnječite, ali do danas nisam znao kako joj je lijep cvijet (ili sam možda i znao pa zaboravio). Obala je naravno drukčija u jesen i mnogo od onoga što nam je poznato iz ljetnih mjeseci u jesen se transformira.

Vela plaža, slamnati suncobrani

Okrenete li se unatrag, prazna Vela plaža pozvat će vas da se vratite (fotografija iznad) ali vi se ne dajte nego nastavite stazom dalje. Bit će prilike za kupanje.

s početka staze, obojena zemlja

Uostalom, planina će vas sama pozvati (fotografija iznad). Staza se polako penje iznad nivoa mora što će vam dati priliku da more u baškoj uvali upoznate iz malo drukčije perspektive koja je ponekad začudna i lijepa (fotografija ispod; kliknite na fotografiju da je pogledate u dvostruko većoj rezoluciji).

bijeli val

Kraćim dijelovima staza prolazi pored ili kroz skromnu borovu šumicu, a na mjestu prikazanom na fotografiji ispod, staza se odvoji prema planini i započinje nešto teži uspon prema sedlu Vraca koje se nalazi na 150 metara nadmorske visine.

dio staze neposredno prije uspona

To je sedlo i najviša točka puta kojim smo danas prošli, ali s njega se može odvojiti do još viših bliskih točaka, vidikovaca Bag (na 185 m visine) i Ljubimer (na 220 m visine). Mi smo produžili prema rtu Škuljica, a to znači da je od Vrace do našeg cilja put išao isključivo nizbrdo. Odmah nakon što napustite sedlo, ukaže se lijep pogled na suhozide (fotografija ispod).

suhozidi ispod Vrace

Uskoro ćete moći vidjeti i otočić Prvić, a i naslutiti cilj i kraj ove staze (fotografija ispod) premda do njega ima još hoda.

spust prema Škuljici

Kad se još malo spustite, ugledat ćete vrh crvenog svjetionika zakriven brdom i malu uvalicu prije svjetionika (fotografija ispod). Uvalica je prekrasna i možete se u njoj fino okupati, ali za moj ukus je kupanje na stijenama ispod svjetionika bilo mnogo prihvatljivije. Nije baš pristupačno, ali je jedinstveno. Preko puta svjetionika na rtu Škuljica lijepo se vidi još jedan, mnogo veći svjetionik na Prviću. Prvićki svjetionik izgleda kao da bi se u njemu moglo i živjeti, premda je otočić posve gol. Možda za jedno noćenje.

spust prema Škuljici, malo bliže

Uspon natrag podsjetio me je koliko mi je bilo lijepo oko rta Škuljice pa sam se stalno okretao. Poslijepodnevno sunce dalo je svemu drukčije boje (fotografija ispod).

pogled prema Prviću

Ova je staza čini se turistima poznata i vidjeli smo ih dvadesetak za vrijeme hoda. To i nije tako malo s obzirom da je danas bio prvi dan listopada. Nešto se događa, ljudi jedva čekaju da pobjegnu od svojih nezdravih gradskih života. Mislim da je to dobro.

pogled natrag

Rt Škuljica je jedan od najjužnijih istaknutih položaja otoka Krka.

<< Vražji zeleni mužek Veliki Tabor >>

Zadnji put osvježeno 01. listopada 2011. godine