Podne u Schönbrunnu (12. svibnja 2015. godine)

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Mislim da bih se brzo mogao naviknuti na ovaj Beč. Kad bih htio. Pješke od hotela Boltzmann (ima li kod nas hotela Tesla ili hotela Bošković?) do U-bahna, koji zapravo vozi iznad ulica, jedno presjedanje sa U6 na U4 i eto te "izvan" grada. U Schönbrunnu. Sve je nekako poznato samo mnogo veće. Takav je i cijeli Beč.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Austrija zemlja teška za hodače sivih cesta. A i drveće znaju saditi samo u koordinatni sistem. Paše valjda austrijskom mentalitetu. Cvatu izgleda ne smeta (iznad i ispod).

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Klasni mir i takve trice, ustajala žabokrečina. OK, malo reda, a pogotovo mira nikome ne škodi, a i čovjeku se to počne dopadati kad pređe tridesetu. Mogao bih se naviknuti na Beč. Ali na Schönbrunn teško.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Kada vidim Beč, pada mi na pamet Suzy F. Mogu zamisliti Suzy F. kako se šeće s Grkom, postdoktorandom na fizici elementarnih čestica, oko glorijete (iznad). Malo uzbrdo, da se pogleda dvorac i grad, a onda lagano natrag kroz savršene drvorede. Uz samo malo južnjačkog uzbuđenja od kultiviranog Grka.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama ničemu ne vrijede i kriplovi su česti i svakodnevna stvar rekoh spasi Bože Osterreich. Ne treba Osterreich spašavati, bez obzira na kriplove. Trebao bi nas netko spasiti. Ovdje su sasvim OK. Javni prijevoz radi, znanost radi, studenti uče, a bečki melange i apfelstrudel su skupi. Ali Ostereichšani svejedno uživaju. Na svoj neki način.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Oh Suzy F., danas sam tu, a sutra daleko. Beč i nije tako daleko, dođe se tu začas. Možda se i vratim.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Mogu zamisliti da bih se vratio u Beč. Ne mogu zamisliti da bih se zbog nečega vraćao u Schönbrunn.

Dvorac. Schonbrun. Beč.

Nisam znao šta da radim, išao sam tamo prvi put. Pa dobro, moglo bi se na Kaiserschmarren s džemom od šljive ili punč tortu. S dobrom bijelom kavom. Što da ne. Pa nisu Austrijanci blesavi, naravno, samo imaju svoje načine.

Dvorac. Schonbrun. Beč.
<< Krajinski park Lahinja Bljeskovi Beča I >>

Zadnji put osvježeno 12. svibnja 2015. godine