Patlidžan, 15. studenog 2015. godine

Vodene boje. 19 cm x 28 cm.

Patlidžan (iznad; >> kliknite na sliku da je prikažete u cijelosti) naslikan je 3. kolovoza ove godine. Plod je još bio mali i trebalo ga je pustiti da još naraste, ali je "žrtvovan" za potrebe umjetnosti.

Patlidžane najviše volim jesti pohane. Ogulim im koru, narežem na ploške, posolim, popaprim, poškropim >> worcestershire umakom, ponekad dodam i curryja ako mi je ćeif, ostavim dvadesetak minuta, a onda u brašno, pa umućena jaja, mrvice i u duboko ulje dok poh lijepo ne porumeni (ispod). Takvi se patlidžani mogu jesti još dok su topli, a dobri su i čitav dan nakon pripreme. Naravno, patlidžani su odlični i kao komponenta mesnih pirjanaca, umaka za tjestenine i slično, ali ih ne bi trebalo predugo termalno obrađivati, inače će posve izgubiti identitet.

Mnogi izbjegavaju gorčinu kod patlidžana, ali patlidžan je najbolji kad se nota gorčine (od nikotinoidnih alkaloida) samo lagano osjeti - previše gorčine ne valja, a premalo gorčine čini njegov okus preobičnim.

Pohani patlidžani

Patlidžane na slici ispod naslikao je >> Jean-Théodore Descourtilz (1796 - 1855) za knjigu Flore Medicale des Antilles svog oca, liječnika, povesničara i botaničara >> Michel Étienne Descourtilza (1777 - 1835). Naslikani patlidžan označen je kao Morelle melongene i očito je ponešto drukčiji od ovoga kojeg sam ja slikao. Descourtilzov, antilski patlidžan postoji i u bijeloj varijanti, a cvijet mu ima samo pet latica, za razliku od "mog" koji ih ima osam (zanimljivo, cvijet kineskog >> patlidžana ima šest latica). Plod antilskog patlidžana je i znatno obliji.

Patlidžani, Theodore Descourtilz
<< Suncokret Haiku o ribama >>

Zadnji put osvježeno: 15. studenog 2015. godine.