NSF SciVis (2. studenog 2012. godine)

NSF SciVis, Šiber, infografika

Upravo sam primio mail iz NSFa (National Science Foundation) u kojemu piše:

Congratulations!

Your entry to the International Science & Engineering Visualization Challenge (SciVis) has been chosen as one of the top 10 in its category! A panel of judges will now choose winners from this select group of finalists.

The public will also be given a chance to vote as well. By logging in to our online voting platform, anyone can vote for their favorite entries in each of the five categories. The top vote-getters in each category will be designated the People’s Choice.

So, tell your friends, family, and colleagues to vote. You can also promote your entry on Facebook and Twitter (#scivis). With a little help, your entry just might be the People’s Choice!

Sincerely,

The NSF SciVis Team

P.S. Having trouble using the embedded link above? Copy and paste http://bit.ly/Q8YqKe into your web browser to access the voting page.

Rad koji je prošao u finale SciVis natjecanja prikazan je na slici koja je otvorila ovaj post. Prošao ja dalje kroz natjecanje ili ne, u svakom slučaju mi je drago da sam napravio tu infografiku jer mislim da bi mogla biti korisna u učionici i na predavanju. Infografika objašnjava Caspar-Klug klasifikaciju virusa i značenje T-broja. Možete je downloadirati u visokoj kvaliteti u PDF formatu >> OVDJE.

U opisu mog rada piše:

Opišite svoj rad:

Rad objašnjava matematiku iza strukture i geometrije najjednostavnijih ikozaedarskih virusa. To je poznato i kao Caspar-Klug princip kvaziekvivalencije.

Tko je publika kojoj je rad namijenjen?

Srednjoškolci, ali i studenti pa čak i znanstvenici kojima tema nije poznate.

Koja je svrha i namjena vašeg rada?

Svrha rada je objašnjenje geometrije i matematike iza oblika i struktura virusa. Rad bi se mogao koristiti kao poster, pomagalo u nastavi, ili čak i kao podsjetnik, postavljen na zid u uredu nekog znanstvenika.

Vizualni dojam:

Ovdje je naglasak na matematici i geometriji, stoga je vizualnost relativno rigorozna i objašnjava oblik koristeći uglavnom linije. Ovo podsjeća na ilustracije u udžbenicima matematike. Ipak, tu su i četiri 'linijska crteža' konstruirana na temelju eksperimentalnih (PDB) podataka, ali prikazani također i na matematički pojednostavljen način; kako poster i pokazuje, postoji jasan put od kompleksne eksperimentalne strukture do jednostavne geometrijske konstrukcije.

Učinkovita komunikacija:

Suština geometrijske klasifikacije virusa, T-broj, ilustrirana je uz pomoć koncepta 'skakanja po strukturi'. Tako se svi T-brojevi mogu izračunati jednostavno brojeći skokove od jednog pentamera u virusu do njemu susjednog. Ovo predstavlja jasan i lako pamtljiv način da se pojmi suština matematike virusa. 'Putanje skakanja' prikazane su na oblicima strelicama koje ujedinjavaju sve različite strukture i reprezentacije.

Svježina/originalnost:

Virus se obično prikazuje na trodimenzionalan, spektakularno osjenčen i obojen način (ja sam to također radio). I dok to sigurno pobuđuje interes promatrača, moguće je da takav način onemogućuje poimanje jednostavne matematike koja se nalazi i u naizgled iznimno kompliciranom virusu. Cilj je postera da pojednostavni i da pouči. On stoga namjerno izbjegava spektakularni prikaz virusnih oblika, potičući studenta da prepozna opće i zajedničko, matematičku esenciju virusa.
NSF SciVis, Šiber, infografika

Usput, sve do 8. studenog 2012. godine možete glasati za radove na SciVis natjecanju >> na OVOM linku, a ja se svakako u tom smislu toplo preporučujem :) Glasajte za mene ako vam se moj rad dopada.

PDF zapis postera možete downloadirati >> OVDJE.

NADOPUNA: (25. ožujka 2013. godine) OK, pobijedio nisam, ali danas sam dobio fino otisnutu "potvrdu" (certificate) od NSF-a da sam bio finalist natjecanja (ispod).

NSF SciVis, certificate
<< Čudnovato poglavlje Prva aproksimacija poezije >>

Zadnji put osvježeno 2. studenog 2012. godine