Modrica, 24. travnja 2015. godine

Modrica, proljetno mišje uho, vodene boje

Modrica ili proljetno mišje uho (iznad) cvijet je koji Englezi zovu navelwort ili Venus' navelwort (nešto kao "pupkača", od navel - pupak i wort - biljka) ili blue-eyed-Mary (plavooka Mary). Ponekad se čuje i forget-me-not (nezaboravak) premda svi ti nazivi često uključuju i druge biljke, a ne samo onu čije je latinsko ime >> Omphalodes verna. Omphalodes dolazi od grčke riječi omphalòs što znači pupak, a odnosi se na oblik ploda biljke.

Cvjetovi modrice su sićušni, veliki svega 3-4 milimetra u dijametru, a biljka cvate od ožujka od svibnja. Što se tiče boja, odmah je uočljiva prekrasna krhka plava boja, ali i suptilna ljubičasta za koju sam u akvarelu iskoristio liker od aronije.

Slika ispod prikazuje botaničku ilustraciju modrice iz knjige "Favorite Flowers of Garden and Greenhouse" iz 1896. godine koja sadrži 316 ilustracija. U predgovoru, Edward Step kaže:

Bez iznimke, svih 316 ploča koje ilustriraju ovaj pothvat nacrtane su i obojene direktno iz Prirode; i mislimo da s pravom tvrdimo da su umjetnici koje smo angažirali postigli zadivljujući uspjeh, ne samo u dočaravanju oblika i boje, nego i ekspresije - karakteristične poze svake biljke.

Toliko su im umjetnici bili važni da im je ime nemoguće pronaći u knjizi. Slika ispod pati i od očiglednog gubitka plave boje u reprodukciji.

Modrica, proljetno mišje uho
<< Portret ujke Tone Knjiga brojeva >>

Zadnji put osvježeno: 24. travnja 2015. godine.