Mandevila, 16. prosinca 2017. godine

Mandevila je tropska penjačica iz Srednje i Južne Amerike, a mnoge vrste potječu iz planinskih predjela Brazila. Naslikao sam je 2. listopada ove godine (iznad; >> kliknite na sliku da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji). Biljka je bila prilično skromna i nimalo sklona penjanju u saksiji u kojoj je bila posađena, ali je ipak procvjetala. Listovi su joj kruti, voštani i sjajni. Cvijet je duguljast tuljac koji se rascvjetava pred kraj svoje dužine od kojih 8 cm. Pupoljci su fino smotani kao što slike iznad i ispod i prikazuju.

Cvijet je bio poznat pod imenom Dipladenija, a i danas se može u prodaji naći pod tim imenom (također i kao brazilski jasmin). Slika ispod prikazuje Mandevillu (Diladeniu) splendens koja ima ružičaste cvjetove sa žutom nutrinom. Radi se o kromolitografiji objavljenoj u časopisu L'illustration horticole koji je izlazio u drugoj polovici 19. stoljeća u Belgiji (Ghent). Ilustracije su izrađivali P. Stroobant i L. Stroobant, vjerojatno kao obiteljski biznis. Prvi bi izgleda obično pripremio ilustraciju, a drugi litografiju za otisak.

Na slici ispod je Mandevilla (Dipladenia) amabilis. U tekstu koji prati ilustraciju između ostalog piše:

Dipladenije su elitna skupina među ukrasnim biljkama europskih staklenika [] Dipladenijama teba osigurati odmor koji traže zimi, a potrebno je smanjiti i toplinu i vlažnost tijekom ovog perioda mirovanja. Rizom ovih biljaka treba biti samo lagano pokriven, a ispod njega treba osigurati brzu drenažu. [] G. T. Baines koji se bavio ovom kulturom u vrtu preporučuje da se za njih sačuva najbolja vlaknasta zemlja, ona koja je posebno pogodna za orhideje te da ih se ne ostavlja na toplom u proljeće i ljeto. Ova je brazilska vrsta uvezena u Europu u 1840tim i 1850tim godinama.
<< Kolor minijature Jedna pankerska prigodna >>

Zadnji put osvježeno: 16. prosinca 2017. godine.