Koprivnica (16. siječnja 2012. godine, zabilježeno 14.01.2012.)

Koprivnički trg

Koprivničani se ponose svojim trgom (fotografija iznad; u prve dvije zgrade s lijeva su pivnica i gradska knjižnica). Kažu da je to jedan od najvećih gradskih trgova u Hrvatskoj i vjerojatno su u pravu. Jedini je problem što njihov trg ne djeluje organski. Izgleda više kao nasilno oslobođen prostor i ne ostavlja dojam zaklonjenosti karakterističan za gradske trgove. Stoga bih veliki prostor u obliku slova L (ili T) na čijem se vrhu nalazi lijepa i očuvana zgrada u kojoj su ured gradonačelnika, prekršajni sud... teško mogao nazvati trgom. To više liči na široku ulicu koja s jedne svoje strane graniči s gradskim parkom.

Park je lijep, širok i uređen, s prepoznatljivim paviljonom (fotografija ispod - kakva neobična skulptura žene!). Glavne koprivničke ulice i znamenitosti, najljepše koprivničke stare zgrade okružuju ovaj park.

paviljon u koprivničkom parku

Koprivnica je grad poznat po Podravki i Vegeti. Zgrada Podravke izgleda loše i neodržavano. To me je iznenadilo, a i nije me iznenadilo znajući što se s tom tvrtkom događalo u zadnjih nekoliko godina.

Do Koprivnice se iz Zagreba može stići na (barem) dva načina, a jedan je da prvo dođete autoputem do Varaždina (50 minuta), a onda dobro održavanom cestom (maksimalno dozvoljena brzina je tipično oko 60-70 km/h) do Koprivnice (dodatnih 50 minuta).

Vožnja od Varaždina do Koprivnice odvija se kroz prilično ravan krajolik (Mađarska vam je cijelo vrijeme vožnje s lijeve strane), koji počinje biti zanimljiv i pomalo brdovit neposredno prije ulaza u Koprivnicu. Naselja na putu su "ušorena", podsjetila su me na Slavoniju. Od stvari koje putniku u automobilu upadnu u oko ističe se pravoslavna crkva u mjestu Bolfan. Nije dobro održavana, ali izgleda arhitektonski vrlo zanimljivo, barem iz daljine.

Jedan, već polupoderani jumbo plakat pored puta najavljuje ulazak u Koprivnicu sugerirajući mogućim turistima da tamo provedu zimu (!). Na plakatu je prikazana klizaljka i nisam znao što to znači sve dok nismo došli do samog središta koprivničkog glavnog trga. Tamo je postavljeno klizalište (fotografija ispod; zgrada koja se vidi u pozadini je ranije spominjani ured gradonačelnika na vrhu glavnog trga). Kližu se uglavnom djeca. Svako malo modernu glazbu sa zvučnika s naglašenim dosadnjikavim ritmom prekine muški glas koji drekne "Promjena smjera!", a onda se djeca zaustave, okrenu unatrag i započnu iscrtavati svoje nove tanke kružnice u suprotnom smjeru. Hmmm. Teško mi je zamisliti da tako provodim zimski odmor, a nisam uspio ni shvatiti gdje je koprivnički hotel u koji pozivaju turiste?

klizanje na koprivničkom trgu

Koprivnica je grad koji turistu i nije zanimljiv. Vidi se to već i po tome što nismo uspjeli pronaći nijedan restoran osim pivnice na glavnom trgu u kojoj se moglo pojesti grah s kobasicom, buncek i teleće pečenje. To je šteta jer Koprivnica ima potencijala da bude mnogo zanimljivije mjesto. Za početak, trebalo bi obnoviti stare zgrade i fasade i proširiti tako samo središte grada prema sve do franjevačkog samostana i osnovne škole.

plavi prozori u koprivničkoj ulici

U sadašnjem stanju, Koprivnica je isprekidan i slabo povezan teritorij kojemu se urbanost gubi u propadanju nekad značajnih kuća i zgrada (fotografija ispod). Jedna od koprivničkih arhitektonskih znamenitosti je i Vila Malančec (ne radi se o fotografiji ispod). Žalosna je razina propadanja te nekad predivne zgrade (danas se u njoj nalazi ured odvjetnika i prostor Matice Hrvatske - ne znam kako ih nije strah ulaziti unutra).

stara zgrada u Koprivnici

Mnogo je detalja koji će vam privući pogled u Koprivnici. Kuća žute i narančaste fasade sa zelenim prozorima koji su do pola u sjeni (fotografija ispod) ...

kuća sa zelenim prozorima u Koprivnici

... lica na fasadama i kipovi (ovaj na fotografiji ispod je pored gradskog doma zdravlja) ...

kip u Koprivnici

... zgrada u kojoj je gradsko dobrovoljno vatrogasno društvo (fotografija ispod) čiji je toranj osunčan i kad su sve okolne ulice u sjeni ...

DVD u Koprivnici

... ili spomenici biciklu, kojih ima barem dva, a jedan od njih je na glavnom trgu prikazan na fotografiji ispod (na fotografiji se vidi drugi dio glavnog trga odn. horizontalna crta slova L u tlocrtu trga, zgrada gradonačelnika je iza mene, a klizalište meni s lijeva). Bicikli su u Koprivnici jako popularni što nije nimalo neobično jer je krajolik vrlo ravan i možete biciklom sve do Varaždina ako treba.

spomenik biciklu u Koprivnici

Povijest Koprivnice usko je vezana uz utvrdu koja je tu izgrađena, prvo u srednjem vijeku, a onda sredinom 16. stoljeća. Središte grada (glavni trg i gradski park) nalazi se u samom centru te utvrde. Od te se utvrde nije skoro ništa sačuvalo - na nju samo podsjeća sačuvana zgrada oružane (fotografija ispod).

pored utvrde u Koprivnici, zgrada oružane

Od nekadašnjih bedema ostala je samo karakteristična konfiguracija terena na kojoj se mogu razaznati opkopi utvrde koji su nekad bili ispunjeni vodom potoka Koprivnice po kojemu je grad Koprivnica i dobio ime. Na uzdignutim dijelovima terena sad se mogu naći samo tri drvena tornjića za koje nisam posve siguran što bi trebali predstavljati i kakva je njihova veza s nekadašnjom utvrdom, ali svakako lijepo izgledaju (fotografija ispod).

drveni tornjići u Koprivnici
<< Dvorac Oršić Majka Božja Bistrička >>

Zadnji put osvježeno 16. siječnja 2012. godine