Kalendar 2021: siječanj (12. rujna 2021. godine)

Marija Gorica

Marija Gorica 7. 1. 2021.

Dobio sam zadnjih mjeseci nekoliko pohvala za putopise na Konstrukciji stvarnosti. Ima čitatelja kojima se to posebno sviđa, možda i zato što pokupe pokoju ideju za izlet. Nisu to zapravo nekakvi posebni putopisi iz spektakularnih krajeva, radi se o fotografskim zapisima kraćih ili dužih izleta ili odmora. Ranijih sam ih godina zapisivao u mnogo detalja, ali ovih dana to više ne stignem. Nakupilo se tih fotografija, a za neke od njih je uistinu šteta da ostanu neobjavljene. Zato sam ih odlučio objaviti na drukčiji način nego dosad. U narednih 12 ili više postova skupit ću uspjelije fotografije prema kronološkom redu - one iz siječnja u postu o siječnju, a one iz lipnja u postu o lipnju. U nekim će mjesecima biti i više fotografija pa možda za neke mjesece bude i dva posta, vidjet ćemo. Izostavit ću fotografije koje sam ranije objavio. Radi se, dakle, o kalendaru 2021. godine, o pogledu na godinu koja prolazi umjesto na onu koja će doći, o prilici da se osvrnem i prisjetim gdje sam sve bio i što sam sve vidio.

Sedmog siječnja u Mariji Gorici. Sjećam se te fotografije i trenutka, stao sam pored uske ceste dok je izmaglica prelazila preko brda u daljini i okinuo jednu jedinu fotografiju (iznad).

Novi dvori, Zaprešić

Novi dvori u Zaprešiću, 11. 1. 2021.

Jedanaestog siječnja stao sam u Novim dvorima u Zaprešiću. Kapelicu na fotografiji iznad fotografirao sam već mnogo puta. Istoga jutra stao sam i u Pušći i fotografirao crkvicu na vrhu brda (ispod). Sve je u nijansama sive, a pada i snijeg.

Crkva u Pušći

Crkva u Pušći, 11. 1. 2021.

Dvorac Lužnica kraj Zaprešića fotografirao sam 12. siječnja ujutro s ruba ceste od Zaprešića prema Brdovcu (ispod).

Dvorac Lužnica

Dvorac Lužnica 12. 1. 2021.

Toga sam jutra zastao i u Trsteniku da fotografiram plave boje snijega (ispod) ...

Trstenik

Trstenik, 12. 1. 2021.

... i u Mariji Gorici (ispod).

Marija Gorica

Marija Gorica, 12. 1. 2021.

Četrnaesti siječnja bio je lijep i sunčan, iako hladan dan. Prošetao sam uz Sutlu ispod Kraja Donjeg, kraj pruge (ispod).

Kraj pruge u Kraju Donjem

Kraj pruge u Kraju Donjem, 14. 1. 2021.

A onda sam se popeo u brdo, prema Mariji Gorici (ispod).

Crkva u Mariji Gorici

Crkva u Mariji Gorici, 14. 1. 2021.

Osamnaestog siječnja stao sam pored šume u Zaprešiću, na jednoj livadi koja me već godinama zaustavlja kad je mraz i snijeg (ispod). Na ovom sam joj blogu već posvetio prostor u postovima >> o mrazu i Bernhardu.

Zaprešić

Zaprešić, 18. 1. 2021.

Dvadesetog siječnja je opet bio sunčan dan, a snijega se na tlu zadržalo posve malo. Stao sam opet ujutro u Zaprešiću (ispod).

Zaprešić

Zaprešić, 20. 1. 2021.

Dvadesetčetvrtog siječnja, negdje ispod samoborskog Tepeca fotografirao sam toranj u oblacima (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji). Nisam nažalost zapisao ni gdje je to točno bilo ni u kojem smjeru sam gledao tako da nažalost nemam pojma o čemu se radi (EDIT: 21. 9. 2021. Jedna Ivana koja prati ovaj blog tvrdi da se radi o tornju na Sljemenu (!) Može biti i da je u pravu.).

Pogled iznad Samobora

Pogled s brda (ispod Tepeca) iznad Samobora, 24. 1. 2021. >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji

Taj smo dan prešli vrh Plešivice i spustili se na jaskansku stranu. Usput smo stali, prohodali pomalo, a ja sam ponešto i fotografirao (ispod).

Negdje ispod vrha Plešivice s jaskanske strane

Negdje ispod vrha Plešivice s jaskanske strane, 24. 1. 2021.

Ulaz na marijagoričko groblje fotografirao sam ujutro 25. siječnja (ispod).

Ulaz na marijagoričko groblje

Ulaz na marijagoričko groblje, 25. 1. 2021.

Jutro dvadesetsedmog siječnja osvanulo je u suncu i sjaju, a meni su se zgrade koje gledam baš svakoga dana učinile posebnim pa sam ih fotografirao s parkinga (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji)

Jarun

Jarun, 27. 1. 2021. >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji.

Istog sam jutra fotografirao i labuda na jarunskom jezeru (ispod).

Jarunsko jezero

Jarunsko jezero, 27. 1. 2021.

Dvadesetosmog siječnja zastao sam opet da fotografiram crkvu u Mariji Gorici (ispod). Zbog plavih boja.

Marija Gorica

Marija Gorica, 28. 1. 2021.

A isti sam dan fotografirao i marijagoričke breze pod snijegom (ispod).

Marija Gorica

Marija Gorica, 28. 1. 2021.

Tridesetog siječnja sam fotografirao dvorac u Slavetiću (ispod). I eto, gotov siječanjski list kalendara.

Dvorac u Slavetiću

Dvorac u Slavetiću, 30. 1. 2021.

<< Spomenik nad Trstenikom Kalendar 2021: veljača >>

Zadnji put osvježeno 21. rujna 2021. godine