Kaleidoskop (26. siječanj 2010. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak streama s YouTube-a. Još jedna vizualizacija moje glazbe, no možda je od same glazbe zanimljivija tehnika koju sam koristio za izradu videa. Radi se o "virtualnom kaleidoskopu". Kaleidoskop je izumio David Brewster (o kojemu sam već pisao u kontekstu stereoskopije), premda sam negdje čuo da je još Arhimed znao za princip i načinio i prvi uređaj (OK, o Arhimedu su ispričane razne legende pa možda i nije točno). U osnovi, kaleidoskop je cijev ispunjena šarenim zrncima sa zrcalima postavljenim pod određenim kutem. Ravnine zrcala okomite su ili gotovo okomite (u mom slučaju kut je pomaknut 2 stupnja od okomice) na ravninu u kojoj su šarena zrnca.

Najjednostavniji su kaleidoskopi s dva zrcala postavljena međusobno u kut koji je djelitelj od punog kruga (45o, 60o, 90o,...), ali mene je zanimalo kako bi izgledao nešto kompleksniji kaleidoskop, npr. onaj u kojemu su zrcala postavljene na stranice peterokuta, kvadrata i šesterokuta. Peterokut je naravno posebno zanimljiv jer se njime na može popločati ravnina, a vidno polje se naravno mora popločati odrazima pa je zanimljiv problem kako odrazne slike izgledaju u toj konfiguraciji zrcala. Na kraju sam shvatio da šesterokutna postava zrcala proizvodi slike najneugodnije za gledanje, što nisam očekivao. U svakom slučaju, iz takvih optičkih eksperimenata nastao je i video kojim je otvoren post.

Na žalost, algoritmi za kompresiju videa se slabo iskazuju za vrstu vizualne informacije koju sam proizveo, ali svejedno preporučujem gledanje videa koji sadrži preko 5500 izračunatih sličica kaleidoskopa, tj. različitih formacija obojenih "zrnaca" (u mom slučaju djelomično prozirnih kvadrata, trokuta i krugova). Ispod nudim i pet karakterističnih slika iz videa koji prikazuju različite postave zrcala.

kaleidoskop, triangle, trokut

Iznad i ispod su slike dobivene "uobičajenim" rasporedom zrcala u kaleidoskopu. Prema rezultatima eksperimenta koji sam proveo, ovo proizvodi "najugodnije"i "najviše hipnotizirajuće" slike. Zrcala su duž stranica jednakostraničnog trokuta.

kaleidoskop, triangle, trokut

A evo i slike (ispod) koja se dobije razmještanjem zrcala na stranice kvadrata.

kaleidoskop, square, kvadrat

Slijedi čudnija slika u kojoj su zrcala razmještena u stranice pravilnog peterokuta.

kaleidoskop, pentagon, peterokut

A raspored zrcala koji proizvodi najčudnije i rekao bih oku najneugodnije slike je onaj šesterokutni gdje je 6 zrcala razmješteno na stranice pravilnog šesterokuta (vidi ispod).

kaleidoskop, hexagon, šesterokut
<< Pulsni otok Posljednji kit >>

Zadnji put osvježeno 26. siječnja 2010. godine