Odlazak u narančasto s Andrewom Loomisom (26. srpnja 2013. godine)

naslovnica, Andrew Loomis
Srdačan pozdrav svima!

Zalio svoja dva skromna cvijeta u sobi. Institut sad može i bez mene.
Odoh negdje gdje ću sa zalaskom sunca otploviti u nirvanu. Ooouuummmmmmm.
Ostajte zdravo, razumno i samokritično.

Siberetto

To je moj današnji pozdrav kolegama s posla u mailu naslova "Nestao u narančastom". A u narančasto ove godine nosim dvije krasne knjige koje su upravo danas stigle: Creative illustration (ispod) i Figure drawing for all it's worth (iznad) >> Andrewa Loomisa.

naslovnica, Andrew Loomis

Andrewa Loomisa čitam "potajno" već barem tri godine pa je bilo i krajnje vrijeme da nabavim svoj materijalni primjerak. Loomis je bio majstor ilustracije, a neke od svojih tehnika uspio je i sažeti u nešto slično "sustavu". On je mogao žensko lice ili figuru nacrtati u proizvoljnoj pozi u svega nekoliko minuta. I to kako ... (ispod).

ilustracija, Andrew Loomis

Figure drawing for all it's worth prvi je put izdana 1943. godine, a Creative illustration 1947. godine.

Elektroničke verzije njegovih knjiga možete dowloadirati na >> Archive.org.

slika žene, Andrew Loomis
Kao student, mislio sam da postoji neka vrsta formule koje ću se negdje dočepati i tako postati umjetnik. Postoji formula, ali je nema u knjigama. To je u suštini dobra stara hrabrost, stajanje na svojim nogama i vječno traženje prosvjetljenja; hrabrost da se razvijete na svoj način, ali učeći od kolega; eksperimentiranje s vlastitim idejama, promatranje, kruta disciplina ponavljanja onoga što možete popraviti. Nikad nisam našao knjigu koja je naglašavala važnost mene kao onoga koji se brine o svojoj sposobnosti, o ostajanju zdravim, mentalno i fizički, ili koja mi je dala naslutiti da će moja hrabrost biti na teškim kušnjama. Možda to nije način na koji se pišu knjige, ali ne mislim da autoru može škoditi ako shvati da se radi o osobnosti, i da postoji nešto važnije od tehnike. U umjetnosti se bavimo nečim vrlo udaljenim od hladne znanosti, gdje je ljudski element sve.

Moj prijevod s engleskog, iz uvoda u Figure drawing for all it's worth.

<< Zeleni čovjek iz šume Za vrijeme jedne večere u hotelu >>

Zadnji put osvježeno: 26. srpnja 2013. godine.