Driving to Gogo (23. listopada 2010. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak streama s YouTube-a. Radi se o vizualizaciji moje kompozicije "Driving to Gogo". Ovaj video treba svakako odgledati uz slušalice ili vrlo kvalitetne zvučnike. Zbog posebnih svojstava zvuka, zvučnici laptopa ili uobičajeni, mali zvučnici desktop računala dat će posve pogrešan dojam. Također, trebat će vam dobar Flash player i browser da izbjegnete iritantno zastajkivanje koje se zna pojaviti kod YouTube videa.

"Driving to Gogo" jedan je od mojih ranih, potpuno digitalnih audio-uradaka, a možda, i nakon svih koje sam napravio, jedan od najuspjelijih. Kao i kod svake kreacije, ponekad se sve složi na mjesto, a autor nije u potpunosti svjestan ni kako ni zašto pa se i sam tome kasnije čudi. A ponekad, usprkos velikom uloženom trudu, ništa se ne događa ili nastane posve slab rezultat. Razloge je teško odgonetnuti, možda se nalaze u suptilnim elementima okoline. Ne može se stvarati bilo gdje, kreativan rad traži posebne uvjete. Nisu slikari, pisci, glazbenici, a i znanstvenici koji su si to mogli priuštiti, uzalud bježali na mjesta gdje su mogli raditi, koja su ih inspirirala ...

Kad je kompozicija bila završena, meni je odmah pala na pamet neka vožnja, čuo sam u toj glazbi neki pomak, odmicanje, repetitivno popločavanje vremena uzorcima, kao u vlaku, na tračnicama ili slično. Otud ono "driving" u naslovu kompozicije. A zaključio sam da se taj element mora sačuvati i u vizualizaciji glazbe. Tako sam i učinio.

Video za glazbu predstavlja vožnju kroz dugi tunel.

Tunel je metafora života: ne sjećamo se točno kad smo ušli, ne znamo točno gdje je kraj, a žarulje prolaze jedna za drugom; znakovi na zidovima tunela, svjetla upozorenja, svaki put ponešto drukčije, a opet nakon jednog-dva kilometra, svaki put tako poznato... Vozimo se.

Sigurno nije koincidencija da se jedan od najboljih egzistencijalističkih romana koje sam pročitao (Stranac je naravno izvan konkurencije) zove Tunel (napisao ga je >> Ernesto Sabato; Sabato je doktorirao fiziku, objavio jedan članak u Physical Review i potpuno napustio znanost nakon toga - naravno da sam morao pročitati njegov Phys. Rev. članak nakon što sam pročitao Tunel - mislim da je dobro odlučio).

tunel, žarulje, semafori

I u toj vožnji, naizgled je sve u redu. Automobil ide, lako svladava zavoje, sve prolazi mirno i sigurno. Krivine se mijenjaju, lijeva pa desna, i čini se kao da bi vožnja mogla potrajati dugo, dugo.

tunel, žarulje, semafori

Video sadržava 6000 slika poput ove dvije iznad. Proračun je bio dug i trajao je više od 7 dana. Stoga sam odustao od nekih elemenata gdje sam mogao postići veću realističnost uz dodatni utrošak CPU vremena. Trajalo bi predugo, i ovako mi je već dosadilo zujanje u kuhinji (tamo je naime za ovu priliku bilo smješteno računalo na kojem se video stvarao).

tunel, žarulje, semafori
<< Kolaps membrana Vjetrena farma >>

Zadnji put osvježeno 23. listopada 2010. godine