Comploids 2013, 13. listopada 2012. godine

comploids graphics version 4

U opisu konferencije >> Comploids 2013 stoji (moj prijevod na hrvatski):

"Cilj je konferencije da da pregled nedavnih eksperimentalnih, teorijskih i primijenjenih istraživanja u fizici koloida. Dodatno, želimo naglasiti važnost koloida u drugim područjima znanosti i tehnologije."

Ta će se konferencija održati u Ljubljani od 14. do 18. svibnja 2013. godine, a član lokalnog organizacijskog odbora je >> Primož Ziherl. Naravno, on je moja "veza" s konferencijom. Primož me je naime angažirao da za konferenciju načinim grafički dizajn koji bi se koristio na webu, a možda i za tisak na "stvarne" objekte. O tome možda još nešto napišem kasnije, ako dođe do realizacije.

Prijedlog koji se Primožu najviše svidio prikazan je na slici iznad, a taj je dizajn odlično u web stranicu uključio Miha Ravnik. >> Pogledajte ovdje kako to izgleda.

U izradi prijedloga grafičkih rješenja koncentrirao sam se na trodimenzionalnu modifikaciju logotipa >> COMPLOIDS Marie Curie Initial Training Network-a koji je prikazan na slici ispod.

comploids, original logo

Logotip sam konstruirao kao uniju 3D objekata koji liče na mladi mjesec. "Mlade mjesece" - srpove dobio sam geometrijskom razlikom dvaju cilindara različitih radijusa. Srpovi su postavljeni u međusobni trodimenzionalni odnos tako da izgledaju kao da isprepleteni leže jedan na drugome, stvarajući skladni trodijelni logotip (slika ispod).

Površine srpova su "nahrapavljene", a mape za polje visine (height_field >> PovRay objekt) konstruirane su prema slikama iz članaka sudionika Comploids mreže. Te su tri mape/teksture postale također sastavni dio dizajna i pojavljuju se kao mali, različito obojeni kvadratići (slika ispod).

comploids graphics version 1

Dobivenu trodimenzionalnu verziju logotipa iskoristio sam kao osnovni element dizajna čemu sam prilagodio sve ostale komponente: font, raspored elemenata i boje. Prva verzija koju sam predložio prikazana je na slici iznad. Srpasti elementi se pojavljuju i kao obrub krugova u pozadini.

U drugoj verziji (ispod), logotip je "očišćen" od preklapanja s drugim elementima dizajna tako da jasno "iskače" prema promatraču. Veza s okolnim objektima postignuta je upotrebom tankih linija.

comploids graphics version 2

Inače, kad pripremate dizajn, uvijek treba ostaviti mjesto za tekst i napisati nešto da se vidi kako se font i ukupna veličina predviđena za tekst uklapaju u dizajn. To je onaj famozni >> Lorem ipsum. U mom slučaju pojavljuje se svašta, od besmislica, preko Dylanovih i Cohenovih stihova, pa sve do moje pjesme Finska: zemlja tovljenih krmaka u mom srcu iz studentskih dana, rekao bih oko 1996. godine:

FINSKA: ZEMLJA TOVLJENIH KRMAKA U MOM SRCU

Klonovi na slonovima jašu.
Hrana je na stolovima
Servirana klonovima.

A gdje je slonovima?

A. Šiber, 1996 (?)
comploids graphics version 3

Treći prijedlog bio je zamišljen tako da mu širina bude veća od visine (iznad). Taj mi se prijedlog danas najmanje dopada. Njegov "Lorem ipsum" je početak Cohenove "Suzanne".

comploids graphics version 5

I konačno, četvrti prijedlog koji se Primožu i najviše dopao (iznad) i koji je u finalu realiziran na crnoj pozadini kako je i prikazano na slici koja je otvorila ovaj post.

<< Njegov konstruirani svijet Modeli virusa >>

Zadnji put osvježeno: 13. listopada 2012. godine.