Cherry rajčice, 17. listopada 2015. godine

Vodene boje. 19 cm x 22 cm.

Cherry rajčice (iznad) naslikane su prvog kolovoza ove godine. Zanimljivo je kako su plodovi na dnu grozda posve zeleni dok su se oni pri vrhu, pored toga što su veći, počeli žutiti i crveniti. To je, naravno, dobar izazov za slikanje. Plodove i listove nakon branja pokušavao sam očuvati u vodi, ali to i nije baš uspjelo tako da sam od grančica s listovima uspio na krako vrijeme spasiti samo mali komad koji se nije posve skvrčio - nakon slikanja i on je bio posve sparušen i skvrčen.

Rajčice, postavljene na bijeli papir, naslikane su pod umjetnim svjetlom, što se vidi iz sjene, a i iz malih sjajnih (bijelih) područja usmjereno ( >> spekularno) reflektirane svjetlosti na svakom plodu.

Rajčice, Solanum lycopersicum, potječu iz zapadne Južne Amerike i Srednje Amerike. Njihov plod botanički se smatra voćem bobičaste varijante, dok se kulinarski smatra povrćem - spomenuo sam to prije dvije godine u >> tekstu koji se bavio referendumom o definiciji braka u Hrvatskoj.

Okus rajčica koje danas kupujemo donekle je uništen križanjem zbog ljepšeg izgleda (jednolikijeg zrenja), što je dovelo do plodova koji imaju manje šećera i okusa. Šteta. Ponekad naletim na rajčice koje me samo podsjete na to što bi mogle biti, a uglavnom su "papirnate" i samo vodenaste. Šteta.

Postoji oko 7500 (!) varijanti rajčica, različitih oblika (npr. kao kruške ili šljive - ispod) i veličina. Cherry rajčice (Solanum lycopersicum var. cerasiforme, iznad) često su malo slađe od većine ostalih varijanti i jedu se cijele (ili kao polovice) npr. u salatama.

Rajčice, Ernst Benary, Album Benary

Rajčice na slikama iznad i ispod naslikao je Ernst Benary (1819 - 1893), amaterski slikar i profesionalni poduzetnik. Benary se bavio profesionalnim uzgojem biljaka i prodajom njihovog sjemena. Sjeme graška iz njegove kompanije koristio je i >> Gregor Mendel u svojim, danas slavnim, eksperimentima. Premda su Benaryjevi potomci proganjani od nacista zbog židovskog porijekla, bez obzira na to što je sam Benary prešao na protestantsko kršćanstvo, a njihova kompanija nacionalizirana u socijalističkoj istočnoj Njemačkoj, >> Kompanija Benary postoji i danas i bavi se prodajom cvjetnog sjemena.

Slike iznad i ispod, Ernst Benary načinio je za reklamu svog biznisa u katalogu Album Benary koji je objavljivan u periodu od 1876. do 1886. godine. >> Kromolitografske slike za tisak u albumu gravirao je G. Severeyns na osnovu Benaryjevih originala.

Osim što je bio uspješan poduzetnik i odličan amaterski slikar, Benary je, inovativno i pionirski za svoje vrijeme, brinuo i za dobrobit svojih radnika - za njih i njihove obitelji njegova je kompanija osiguravala zdravstvenu skrb, a u Erfurtu u kojem se nalazila, slovila je kao najbolje mjesto na kojem se možete zaposliti.

Rajčice, Ernst Benary, Album Benary
<< Slobodni plutači Smrt u studenom >>

Zadnji put osvježeno: 17. listopada 2015. godine.