Brze skice mačke Marte, 5. ožujka 2020. godine

Mačka Marta voli pucketanje i toplinu kamina. Skupi se i legne pa bude mirna možda 7-8 minuta u jednoj pozi. A onda se premjesti. Za slikara bi to mogla biti neka vrsta sporta - brzo hvatanje mačje poze u akvarelu. Ovdje su neki moji dosezi u tom sportu u ovih nekoliko proteklih zimskih i jesenskih hladnih mjeseci.

Kako dolazi proljeće, Marta teže diše. Mislim da se radi o mačjoj astmi.

Kad ne spava, mačja gospođica voli proučavati tehniku akvarela (ispod). Gura šape u posudice s bojom i pije vodu iz čaše u kojoj ispirem kistove. Ili se ugura ispred mene pa ispruži po paleti kao da hoće reći da sam dosadan kad slikam.

I Leonardo je, naravno, crtao mačke. Prošle godine, na petstotu godišnjicu njegove smrti, Kraljevska pošta (Royal Mail) izdala je poštansku marku s tri Leonardove skice mačaka (ispod, >> kliknite na sliku da je prikažete u četverostrukoj rezoluciji). Meni je najbolja ova koja spava, u donjoj polovici marke, premda je i tu malo promašio jednu mačju nogu. Teško je s mačkama, savijaju se na sve moguće načine i moraš biti brz pa prepoznati gdje se svi ti udovi spajaju.

<< Vodene vedute: Dubrovnik Htio sam sinoć zapisati pjesmu >>

Zadnji put osvježeno: 5. ožujka 2020. godine.