Anturij, 11. svibnja 2018. godine

Mnogima je anturij poznat po svom karakterističnom "cvijetu" - obično žarko-crvenoj, lopoču sličnoj površini ispod cilindrične, falusoidne tvorbe. No, to uopće nije cvijet anturija. Crvena tvorba voštanog odsjaja (iznad) je zapravo pricvjetni list ili brakteja, priperak (eng. bract). To su posebne modifikacije listova, neposredno ispod cvijeta koje ponekad služe i zaštiti cvijeta (kao npr. kod >> artičoke), a u slučaju anturija i npr. bugenvilije služe vjerojatno i da privuku oprašivače. Takvi su listovi bitno drukčiji od ostalih listova, a kod anturija su žestoko obojeni i srcolikog oblika. Kad su, jedna ili dvije brakteje podloga za grozd cvjetova, kao što je slučaj kod anturija, zovu se spata (eng. spathe). Falusoidna tvorba iznad spate je zapravo podloga za ogroman broj sićušnih, pravih cvjetića raspoređenih u spiralnom uzorku po njenoj površini - zove se klip (eng. spadix). Plodovi koji nastaju od cvjetića na klipu su sočne bobice koje sadrže obično dva sjemena. Eto ti botanike. U uobičajenom govoru, "cvijetom" anturija smatraju se spata i klip.

Klipovi su sveprisutni u obitelji Araceae kojoj anturij pripada, a u tu obitelj pripada i još jedna biljka omiljena kod nas. Kala. Ovim imenom se često nazivaju različite biljke (Calla palustris, Zantedeschia, a pogotovo Zantedeschia aethiopica), premda sve pripadaju u obitelj Araceae - ova ispod, fotografirana u cvjetnjaku moje mame, je skoro sigurno Zantedeschia aethiopica. Njena je spata bijela i manje planarna nego kod anturija. Povećao sam i dio fotografije na kojoj je klip tako da se vidi njegova kompozitna struktura i hrapavost.

Crvena boja spate anturija dolazi od antocijanina, koji su prisutni u cvjetovima većine biljaka. Crveni anturij se obično naziva "koralnim", no postoje i varijante, hibridi i kultivari drukčijih boja - bijeli, ružičasti, narančasti, zeleni, a ima i višebojnih kombinacija gdje je rub spate zelenkast a postaje sve crveniji (ili bjelji, narančastiji, ružičastiji) bliže klipu. Bijele spate ne sadrže antocijanine. Ni boje klipa nisu uniformne, a čak se i na mojoj slici (iznad) vide da su klipovi iste biljke različito obojeni na različitim spatama. Ovo ovisi i o zrelosti sićušnih cvjetića anturija - mladi cvjetovi na klipu su obično žućkasto-zelenkasti i nalaze se bliže vrhu klipa. Slika ispod prikazuje različito obojene "cvjetove" (i klipove) anturija iz rada Winarto et al [1].

Anturij je komercijalno važan i vrlo popularan cvijet. U nedavnoj studiji [2] analiziran je utjecaj salicilne kiseline na ozljede "cvijeta" anturija koje nastaju zbog niskih temperatura - temperature za skladištenje koje se preporučuju su od 12.5 do 20 stupnjeva celzijusa [2]. U toj je studiji salicilna kiselina dodavana u vaze s odrezanim "cvjetovima" anturija na različitim temperaturama (4 i 12 stupnjeva). Statistička analiza je pokazala da tretman salicilnom kiselinom povećava otpornost anturija na ozljede zbog niskih temperatura. Salicilna kiselina je kemikalija "prve obrane" koju biljke stvaraju kad su ugrožene patogenima, a važna je i kao biljni hormon u rastu i razvoju, fotosintezi i ionskom transportu. Otkrivena je, naravno, u kori vrbe (salix) po kojoj je i dobila ime. Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila ju je na popis esencijalnih lijekova, a čini se da koristi i cvjetovima anturija u vazama [2]. U dobrim uvjetima, cvijet anturija u vazi može opstati bez značajnijih vizualnih promjena barem 30 dana.

Slika ispod prikazuje ilustraciju hibrida anturija (Anthurium andreanum x lindenii) iz L'illustration horticole iz 1885. godine (vol. 32). Ilustraciju sam za ovu priliku posebno digitalno očistio iz javno dostupnog skena tog časopisa. Kromolitografiju je izradio P. de Pannemaeker - njegovo se ime može pročitati na dnu ilustracije. Izdavač i urednik časopisa u to je doba bio Jean Jules Linden, belgijski botaničar i istraživač poznat po ekspedicijama u Brazil, Kubu i Meksiko i cjeloživotnom opsesijom orhidejama. Njegov je rad na orhidejama značajno pridonio popularnosti tog cvijeta i uspješnosti njegovog uzgoja.

[1] Winarto, B et al, Morphological and cytological diversity of regenerants derived from half-anther cultures of anthurium, Plant Cell Tis Organ Cult, DOI 10.1007/s11240-010-9876-4 (2010).

[2] Promyou, S et al, Salicylic acid alleviates chilling injury in anthurium (Anthurium andraeanum L.) flowers, Postharvest Biology and Technology 64, 104 (2012).

NADOPUNA: (10.1.2019.) 19. prosinca skicirao sam još ne posve otvorenu kalu (ispod). Zima je, ali i kale i orhideje cvatu u zatvorenom i toplom. Nisam stigao skicirati nijedan list jer je slika nastala dok sam stajao u maminom hodniku, a to s vremenom postane ipak zamorno.

<< Tulipan

Dvojni C >>

Zadnji put osvježeno: 11. svibnja 2018. godine.