Amused by Waters (17. rujna 2012. godine)

portret Rogera Watersa iz mladih dana, vodene boje

>> Pink Floyd bili su prvi rokenrol bend koji sam ozbiljno shvatio, iako Pink Floydi baš i nisu prototipni rokenrol, ali dobro ... O tome tko su Floydi i što su napravili moglo bi se napisati mnogo kartica teksta, a već je toliko toga o njima napisano da je teško na tom području očekivati neku originalnost. No svejedno ... Ovo i tako neće biti tekst o Floydima nego o Rogeru Watersu.

Nedavno sam kupio DVD izdanje famoznog >> koncerta u Pompejima. DVD pored izvrsne žive glazbe sadrži i tridesetak minuta "intermeca", razgovora Floyda (koji je od njih zapravo Floyd ? :) u pauzama snimanja, za vrijeme brzih objeda, te dok su u studiju radili na >> "The Dark Side of the Moon". Učinilo mi se da sam već u tim razgovorima (listopad 1971. godine) mogao jasno uočiti napetosti i razloge koji će dovesti do raspada benda desetak godina kasnije. Uostalom, nisam to uočio samo ja, i redatelj (Adrian Maben) ih pita o tome, a sva četvorica izbjegavaju odgovor. (Neki kažu da se Floydi i nisu raspali i računaju "A Momentary Lapse of Reason" i "The Division Bell", snimljene bez Rogera Watersa, kao dio diskografije Pink Floyda. Meni se to nikako ne uklapa.)

Waters se u tim neobaveznim razgovorima otkriva kao zanimljiva, ali i prilično neugodna osoba, nesklona kompromisima i beskrajno uvjerena u kvalitetu svog stava. S obzirom da su i ostala trojica jake i kvalitetne osobe, jasno je kako je došlo do raspada benda.

Kad se posvađamo, ne shvaćamo konačnost tog čina, ne vidimo jasno trud koji će biti potrebno uložiti u pomirenje i ne shvaćamo da bi nam se moglo dogoditi da ostarimo u svađi - život prolazi toliko brzo. Tako je bilo i s Floydima. Tek ove godine, i nakon smrti >> Ricka Wrighta čini se da su se koliko-toliko pomirili, ali i to pomirenje izgleda kao čin staraca koji žele neke stvari razriješiti dok još imaju vremena (Waters je prije 11 dana napunio 69 godina). Za svaki slučaj.

portret Rogera Watersa danas, grafitna olovka

Kao što nisam volio albume "Floyda" bez Watersa, tako nisam volio ni samostalne Watersove albume koje sam čuo (slabi >> The Pros and Cons of Hitch Hiking i nešto bolji >> Radio K.A.O.S. koji ima nekoliko minimuma, ali i pokoji maksimum). Smetao me je iritantni sintetički zvuk osamdesetih koji se u glazbi Floyda nikad nije osjetio, niži nivo glazbene inventivnosti, a i Watersova lijepa boja glasa nije dolazila do izražaja bez pratnje Gilmoura i Wrighta. Nije mi to valjalo.

Prije dva-tri mjeseca poslušao sam u cijelosti Watersov album >> "Amused to Death" iz 1992. godine koji mi je promaknuo i vrlo se ugodno iznenadio. To je već stari album, prošlo je dvadeset godina od njega pa ne znam ni zašto ovo pišem, valjda da ispravim svoje netočno mišljenje o Watersu kao solo autoru - sa "Amused to Death" se zbilja iskupio.

"Amused to Death" je album sa snažnim političkim stavom, kao i zadnji album Pink Floyda, >> "Final Cut". Waters u njemu kritizira slobodno tržište i kapitalizam:

Can't you see
It all makes perfect sense
Expressed in dollars and cents,
Pounds, shillings and pence
Can't you see
    Zar ne vidiš
Sve to ima savršenog smisla
Kad se iskaže u dolarima i centima,
funtama, šilinzima i penijima
Zar ne vidiš

...

We watched the tragedy unfold
We did as we were told
We bought and sold
It was the greatest show on earth
But then it was over
We ohhed and aahed
We drove our racing cars
We ate our last few jars of caviar
    Gledali smo kako se tragedija događa
Činili smo kako nam je rečeno
Kupovali smo i prodavali
Bio je to najveći šou na svijetu
Ali onda je završilo
Uzdisali smo
Vozili naše trkaće automobile
Pojeli smo zadnje staklenke kavijara

Dobar dio Watersove kritike kapitalizma pogotovo je zanimljiv danas, u vremenu kad države poput Hrvatske dršćući iščekuju "ocjene" i "rejtinge" nekih "agencija", sačinjenih od istih onih pohlepnih krvopija koje su i zaslužne zato što je kriza započela. Bolesno. Euro je u opasnosti, euro je spašen, euro je u opasnosti, euro je spašen, ... Ma daj ... Kakve su to gluposti ...

Waters upozorava i na općenitu situaciju u svijetu i šugavi karakter ljudske vrste (pogotovo u "What God Wants" - "Što Bog želi"; samo je Roger Waters dovoljno samouvjeren, egocentričan i sveznajuć da može mirne duše napisati što sve Bog želi, uključujući u tu dugu listu i seks - nije ni čudno da su mu na BBC-ju odbili izvođenje te stvari),

And the Germans kill the Jews
And the Jews kill the Arabs
And the Arabs kill the hostages
And that is the news
And is it any wonder that
the monkey's confused
    I Nijemci ubijaju Židove
I Židovi ubijaju Arape
I Arapi ubijaju taoce
I takve su vijesti
I da li je onda čudno
da je majmun zbunjen

Meni je najupečatljivija pjesma "Watching TV" ("Gledali smo TV") u kojoj Waters daje svoje, izrazito emotivno viđenje događanja na >> Trgu Tienanmen, za vrijeme protesta 1989. godine. U današnjem vremenu kad se sustav u Kini hvali s najneočekivanijih mjesta ("samo neka oni kupe dug Europe..."), preporučujem Watersovo viđenje Kine, barem kao upozorenje.

Waters, bez sumnje jednostrano, ali i izrazito emotivno i slobodarski, prikazuje zbivanja na Trgu Tienanmen kroz lik djevojke, "žute ruže", "studentice filozofije" i "kćeri inžinjera", čiji se djed "borio protiv Chiang Kai-sheka", koja je "nosila bijeli povez oko glave na kojemu je pisalo Sloboda sada":

She's everybody's sister
She's symbolic of our failure
She's the one in fifty million
Who can help us to be free
Because she died on T.V.
And I grieve for my sister
    Ona je svačija sestra
Ona je simbol našeg neuspjeha
Ona je jedna u pedeset milijuna
Koja nam može pomoći da se oslobodimo
Jer je umrla na TVu
I ja žalujem za svojom sestrom

Sve me to neugodno podsjetilo na rat u Bosni i Hrvatskoj - i tad se umiralo na televiziji.

They built the dark satanic mills
That manufacture hell on earth
They bought the front row seats on Calvary
They are irrelevant to me
But I grieve for my sister
People of China
Do not forget do not forget
The children who died for you
Long live the Republic
Did we do anything after this
I've a feeling we did
We were watching T.V.
Watching T.V.
We were watching T.V.
Watching T.V.
   Izgradili su mračne sotonske tvornice
Koje proizvode pakao na zemlji
Kupili su sjedala u prvom redu na Kalvariji
Oni su mi nevažni
Ali žalujem za svojom sestrom
Narode Kine
Nemoj zaboraviti nemoj zaboraviti
Djecu koja su za tebe umrla
Živjela Republika
Jesmo li učinili išta nakon toga
Imam osjećaj da jesmo
Gledali smo TV
Gledali TV
Gledali smo TV
Gledali TV

To nas je gledanje TVa na kraju i ubilo, "zabavilo nas do smrti" (amused to death) - tako su zaključili izvanzemaljski znanstvenici kad su naše ostatke našli uz TV prijemnike, ako je vjerovati Rogeru ...

Album je detaljno promišljen, a zvuk je slojevito i izrazito kvalitetno dizajniran tako da vas može lako uvući u ambijent: grmljavima, zrikavci, razgovori za stolom u predvečerje. Izvrsno. Radi se o rokenrolu, glazbenih virtuoznosti i instrumentala nema u mjeri karakterističnoj za glazbu Pink Floyda (ovdje izuzimam izvrsnu vokalnu izvedbu >> P. P. Arnold na "Perfect Sense" te solo gitaru >> Jeffa Becka na "What God Wants, Part III"), ali je materijal svejedno, na neki drukčiji način, meditativan i ambijentalan. Skoro pa čista petica!

Potražite više postova o rokenrolu u >> arhivi.

<< Lady Sao Nakon buđenja >>

Zadnji put osvježeno 31. kolovoza 2017. godine