Virusi: od molekule do pandemije (19. prosinca 2016. godine)

U kupoli Gradske knjižnice u Zagrebu 14. prosinca ove godine održana je tribina "Virusi: od molekule do pandemije". U prozoru iznad nalazi se snimak te tribine, kliknite na prozor za početak streaminga s YouTube-a.

Virusi su sustavi u središtu vrlo različitih interesa. Njima se kao uzrocima bolesti ljudi i životinja bave liječnici, epidemiolozi i veterinari, a njihov potencijalno poguban, a ponekad i pozitivan utjecaj na biljni svijet dovodi ih u polje interesa agronoma i šumara. Kako su virusi sustavi koji mogu brzo evoluirati, njima se bave i biolozi vrlo različitih usmjerenja, a njihova jednostavnost, tj. činjenica da su najjednostavniji od njih sačinjeni samo od proteinskog omotača i DNA ili RNA molekule čini ih zanimljivim i fizičarima koji u njima vide moguću poveznicu između neživog i živog svijeta.
Gosti tribine i moderator
U tribini se diskutira o malom dijelu od te silne raznovrnosti pristupa virusima kroz sudjelovanje i izlaganje:

- prof. dr. sc. Mirne Ćurković Perica koja istražuje viruse kao sredstva biološke kontrole gljivica koje uništavaju kesten

- prim. dr. sc. Bernarda Kaića koji se virusima bavi u javno-zdravstvenom kontekstu

- dr. sc. Antonija Šibera (moderator) koji viruse istražuje kao fizikalne objekte analizirajući njihovu strukturu, funkciju, načine sastavljanja i rastavljanja počevši od temeljnih molekularnih međudjelovanja.

Prof. dr. Mirna Ćurković Perica redovita je profesorica PMF-a u Zagrebu. Voditeljica je nekoliko istraživačkih projekata koji se bave virusnom biokontrolom gljivice koja uzrokuje bolest kestena. Članica je Državnog odbora za procjenu rizika od uvođenja GMO-a u okoliš.

Prim. dr. sc. Bernard Kaić je epidemiolog na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Bavi se sprečavanjem i istraživanjem zaraznih bolesti, uključujući tu i bolest zapadnog Nila, virusni hepatitis, dječju paralizu i mnoge druge.

Dr. sc. Antonio Šiber je fizičar na Institutu za fiziku u Zagrebu. Istražuje viruse kao sustave na granici živog i neživog te pokušava odrediti virusne mehanizme i procese koji bi se mogli koristiti i u dizajnu i proizvodnji samosastavljajućih sintetskih nanometarskih sustava.
Pozivnica na tribinu KGZ

Snimak tribine traje 1h 30min.

<< Što se čitalo u 2016. godini ? Zarobljen do kraja života >>

Zadnji put osvježeno: 19. prosinca 2016. godine