Varaždinske Toplice (6. svibnja 2012. godine)

Varaždinske Toplice, centar

OK, slagao sam. Ipak sam napisao još jedan post prije >> odlaska u Toulouse. Možda smo upravo zbog putne treme odlučili danas otići nekud. Varaždinske Toplice nisu predaleko, a nikad tamo nismo bili. Broj takvih mjesta je u stvari neiscrpno velik. Budite sigurni da dok ste živi nećete uspjeti obići sva mjesta na kojima niste bili, ali to nije razlog za melankoliju. U stvari je to razlog za zadovoljstvo jer uvijek možete otići negdje i očekivati da vas nešto, nikad prije viđeno, lijepo iznenadi.

A Varaždinske Toplice bi vas možda mogle lijepo iznenaditi. Mjesto je to koje se penje u brdo sa župnom crkvom (iznad) koja dominira skoro svakim širim pogledom na grad. Ispred župne crkve je kaštel, stari grad započet 1376. godine i dodatno utvrđen tijekom XVI. stoljeća zbog turske opasnosti (iznad). Kaštel i crkva su možda najskladniji komadić Varaždinskih Toplica.

Varaždinske Toplice. Cvijeće.

Varaždinske Toplice su lijepo uređeno mjesto (iznad i ispod) koje bi moglo biti još ljepše kad bi se povelo računa o svim zgradama i kućama vrijednim pažnje. A takvih, od kojih se neke ipak sve slabije nose s vremenom, ima.

Mnogo je zgrada koje odišu slavnom poviješću jer su Varaždinske Toplice mjesto gdje se živi duže od dva milenija. Već su Rimljani uočili ljekovitost toplih (58oC) sumpornih izvora i načinili, barem se tako čini iz računalne rekonstrukcije, spektakularan javni kompleks koji je uključivao kupalište, baziliku, forum i hramove Jupitera, Junone i Minerve. Od toga se nije mnogo očuvalo osim ulaznih vrata u kompleks, ali se na obnovi i rekonstrukciji radi. Okolina kompleksa smrdi po trulim jajima (H2S), ali ne mnogo. Na taj se miris brzo naviknete i postane vam čak i "zanimljiv".

Varaždinske Toplice. Zgrada.

Dio skulpture s ulaznih vrata u rimski kompleks prikazan je na fotografiji ispod. Radi se o nekoj himeri, životinji s lavljom glavom i zmijskim repom koja je postala simbol i zaštitni znak Varaždinskih Toplica - naći ćete je na svakoj turističkoj brošuri i oznaci.

Varaždinske Toplice. Himera.

Možda je najneskladniji dio Varaždinskih Toplica veliki hotel izgrađen za brojne goste koji se ovdje dolaze oporavljati i liječiti. Kao da je plan hotela načinio arhitekt koji nikad nije vidio mjesto i njegovu tradiciju življenja i arhitekture.

Na fotografiji ispod prikazana je najstarija kuća u Varaždinskim Toplicama izgrađena u prvoj polovici 16. stoljeća (!).

Varaždinske Toplice. Najstarija kuća.

Kad bih živio u Varaždinskim Toplicama, mnogo vremena bih provodio u parku iznad starog rimskog kupališta. To je hladno i mirno, sjenovito mjesto zaštićeno velikim kestenima, lipama, borovima, jelama i hrastovima. Mnogo je klupica na kojima se možete odmoriti i natjecati u zviždanju s kosovima. Njih je apsolutno nemoguće pobijediti.

Ispod se nalazi zemljovid Varaždinskih Toplica centriran otprilike na rimskom kupalištu.

NADOPUNA: (13.10.2020.) Prije tri dana, u subotu, opet smo svratili u Varaždinske Toplice i nismo mogli ni zamisliti da je od našeg prošlog posjeta prošlo više od osam godina! Tako to sve na kraju završi. Toplice su i dalje lijepe, iako nas svjetlost baš nije poslužila - bilo je lijepih razdoblja (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji), ali i mnogo oblaka. Prostor rimskih toplica jednako zaudara po trulim jajima kao i prije osam godina - radi se o jedinstvenom iskustvu, a vodu iz toplica možete iskusiti na koži na javnoj česmi. Park na brdu iznad Toplica i dalje je lijep, a kroz njega nas je pratio sijedi i prilično smrdljivi pas kojeg smo nazvali Stari Buhač. Iako prilično zaudara, Stari Buhač je vrlo pristojan pas koji poznaje park kao svoj džep, ali ipak voli društvo jer mu je dosadno kroz njega uvijek šetati sam.

Nismo vidjeli mnogo ljudi, no u kafiću iznad crkve nekoliko je ljudi ipak pilo kavu. Subota je.

Dio lječilišta zove se Konstantinov dom, a u staklom ograđenom prostoru u tom domu jedna je klupica. Tu je bilo najljepše svjetlo.

<< Gradina Hreljin Dvije crkve u Pušći >>

Zadnji put osvježeno 13. listopada 2020. godine