Sv. Ema i Sv. Urban (24. lipnja 2013. godine)

Sv. Ema

Sv. Ema je crkva na istaknutom brijegu u okolici Olimja. Radi se o postaji na Eminom hodočasničkom putu koji povezuje Sv. Emu i niz drugih postaja u Sloveniji i Austriji. Evo što o tom putu piše na obavijesnoj ploči pored crkve (moj prijevod na hrvatski):

EMIN HODOČASNIČKI PUT - ŠTAJERSKA

Emin hodočasnički put povezuje krajeve koji su neizravno ili izravno povezani sa životom sv. Eme (oko 995. - oko 1045.) i u kojima se očuvalo štovanje sv. Eme od srednjeg vijeka pa sve do danas. Mogući rodni kraj sv. Eme - Pilštanj, dvije crkve posvećene sv. Emi, samostan Olimje, gradove Podsreda i Rajhenburg, posjede u Krškom, Mariborsku katedralu s kipom sv. Eme i crkve sv. Elizabete u Slovenj Gradecu povezuje Emin hodočasnički put u Štajerskoj.

Na ploči još piše:

[Sv Ema] je poznata i kao: Ema Pilštanjska, Ema Krška, kneginja Ema, Ema Breže-Selška, grofica Ema i Hemma u zemljama njemačkog govornog područja. Ema je sa svojim mužem Vilimom II Breže-Selškim vladala teritorijem od Furlanije do Gornje Štajerske i od tamo do Dolenjske. Usprkos tragičnom gubitku muža i sinova te drugim iskušenjima nije izgubila vjeru, nego je svoj život posvetila brizi za siromašne i uspostavi brojnih župa. Ustanovila je benediktinski samostan u Admontu i samostan benediktinki u Krki na Koroškem, gdje se i sama pred smrt povukla iz javnog života. Samostan su godine 1072. ukinuli, a njegovi posjedi su dani novoustanovljenoj krčkoj (Gurk - Krka) grofoviji. Sv. Ema je pokopana u kripti katedrale u Krki.
pored sv. Eme

Pored crkve nalaze se crkveni objekti (iznad) i nekoliko moćnog drveća. Pruža se i odličan i širok pogled prema okolici. >> Kliknite na fotografiju ispod da je pokažete u trostrukoj rezoluciji.

S pozicije Sv. Eme vidi se i crkva Sv. Urbana na obližnjem brijegu (ispod; >> kliknite na fotografiju da je pokažete u trostrukoj rezoluciji).

Sv. Urban na kraju dana (ispod).

Sv. Urban

I odavde se pruža lijep pogled (ispod).

pogled ispod Sv. Urbana
<< Oko Starog Grada Žumberačkog Uz Kupu i Lahinju >>

Zadnji put osvježeno 24. lipnja 2013. godine