Što mislimo kad kažemo "život"? (3. srpnja 2017. godine)

Kliknite na prozor iznad da započnete streaming s YouTube-a.

Video u trajanju od 1h 58 min sadrži zvučni zapis tri izlaganja (Šiber, Radojčić Badovinac i Jurić) s montiranim slajdovima mog predavanja te diskusije koja je uslijedila. Radi se o trećoj u nizu tribina u ciklusu tribina "Ljudska prava žena i njihov reproduktivni status u hrvatskom društvu" održanoj na Filozofskom fakultetu u petak 30. lipnja 2017. godine. Tribina je održana u organizaciji Sekcije "Žena i društvo" Hrvatskog sociološkog društva i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mene je pozvala prof. dr. Branka Galić.

Predavanja:

- Antonio Šiber, "Što mislimo kad kažemo 'život'?"

- Anđelka Radojčić Badovinac, "Kada počinje život?"

- Hrvoje Jurić, "'Embriocentrizam' u raspravama o pobačaju"

Zvučni je zapis na mjestima neuravnotežen jer sam snimao svojim mobitelom pa se različiti sudionici razgovora različito čuju, premda sam probao to riješiti u obradi zvuka. Bez obzira na to, svakako poslušajte zanimljivo i staloženo predavanje profesorice Radojčić Badovinac koje je drugo po redu. Profesorica je medicinarka i genetičarka s dugogodišnjom uspješnom praksom u medicinski potpomognutoj oplodnji, a javnosti je nedavno postala poznata jer je napisala izdvojeno mišljenje Ustavnom sudu kao odgovor na pitanja Suda u vezi s početkom ljudskog života. O tome se naravno govorilo i na tribini, pogotovo u dijelu gdje se uključila i publika (od 1h 05 min). I razgovor s publikom bio je vrlo zanimljiv, a u njega su se pogotovo kreativno, zanimljivo, a na momente i vrlo zabavno uključivale dr. sc. Gorjana Gjurić i dr. sc. Jasenka Grujić Koračin specijalistice za pedijatriju i ginekologiju i porodništvo.

Osim mene, zanimljive slajdove iz svog laboratorija za medicinski potpomognutu oplodnju imala je i prof. Radojčić Badovinac, no kako ih nisam na vrijeme zatražio i za njih dobio odobrenje, montirao sam zvučni zapis samo sa svojim slajdovima i plakatom koji je najavljivao tribinu. Ludo vrijeme ovih dana, nema vremena ni za što.

Moje predavanje bilo je koncentrirano oko ideje da je "znanost odredila da ljudski život počinje začećem" što često čujemo u argumentima tzv. "pro-lifera", premda znanost nije ništa odredila niti se na tako formulirano pitanje uopće može i treba odgovarati znanstvenim metodama. Što ne znači da na to pitanje trebaju odgovarati "druge discipline", jer druge discipline nemaju ništa dodati "odgovorima" na pitanje koje na znanstvenoj osnovi nema smisla. Drugim riječima, ako prirodna znanost "nema odgovora" na neka pitanja, to i dalje ne znači da na ta pitanja trebaju odgovarati "druge discipline". To vrlo često znači da su pitanja loše postavljena. Wittgenstein bi rekao da je filozofija uglavnom nus-proizvod nerazumijevanja jezika. Ja obično nisam toliko zločest.

Slajd, predavanje, Šiber

Pitanje, dakle, uopće nije znanstveno, niti je formulirano na dovoljno precizan način da bi znanost na njega mogla dati jednoznačan odgovor. U svom predavanju to i objašnjavam te kroz elementarno razmatranje molekularne podloge za život i procesa embriogeneze ukazujem kako je ovo pitanje fundamentalno različito od pitanja "Je li oblik planeta Zemlje sličniji kugli ili ravnoj ploči?" na koji se može dati tvrdi i vrlo detaljan znanstveni odgovor.

Dva slajda iz mog predavanja prikazana su ispod pa vi procijenite zanima li vas to, a ako vas i ne zanima, onda svakako prevrtite na predavanje prof. Radojčić Badovinac ili na diskusiju nakon sva tri predavanja.

Slajd, predavanje, Šiber
Slajd, predavanje, Šiber
<< Morska susjeda Crtice o znanstvenicima 1 >>

Zadnji put osvježeno: 3. srpnja 2017. godine