Lović Prekriški (a i malo okolo) (7. svibnja 2016. godine, materijal iz 3.4.2016.)

Lović Prekriški

"Tko nije bio na Loviću Prekriškom, taj se nije nagledao hrvatske ljepote!"

To je navodno uzviknuo Davorin Trstenjak (hrvatski pedagog i pisac, 1848 - 1921) kad se popeo na taj žumberački vrhunac u Karlovačkoj županiji visok svega 475 m. Trstenjakov ushit i danas je zapisan na drvenoj ploči pod crkvom (iznad).

Nezahvalno je pisati o pogledu, a i prikazivati fotografije. Svaki put kad je kadar širok i dalek, kao što jest na Loviću Prekriškom, osjećam da su moje fotografsko umijeće i oprema nedostojni zadatka. Zato neću ni ovaj put prikazati širinu pogleda s Lovića prema Kupi, Kamanju, Ozlju, ali i prema Krašiću i Pribiću. Zbilja treba doći i pogledati svojim očima, imao je Trstenjak pravo.

Lović Prekriški

Na vrhu je crkva. Skrivena iza snježnog cvata teškog mirisa (iznad i ispod).

Lović Prekriški

A pored crkve groblje. Ispred ozidanog ulaza klupica pod drvetom i pogled u daljine (ispod).

Lović Prekriški

Na zidu groblja stoji spomen ploča (ispod). Na slovenskom !

Lović Prekriški, spomen ploča na groblju

Na njoj piše:

V veliki zmagi hrvaških in slovenskih brigad nad Italijani jan. - feb. 1943 je na teh položajih padlo več slovenskih partizanov med njimi:

narodni heroj ALOJZ POPEK - Vandek, nam. kom. brigade Ivan Cankar * 1920 v Bezuljaku
JOŽE BOŽIČ, * 1924 v Kostanjevici na Krki
ALOJZ SLAPŠAK - Martin, * 1920 v Krmelju na Dol.
ALEKSANDER SMIRNOV - Alpaka, * 1920 v Zg. Kašlju

V Naši Svobodi in Bratstvu Živi Vaša Žrtev

Borci brigad: Ivan Cankar, Marija Gubec, Ljubo Šercer, Tone Tomšič

1977
Lović Prekriški, stara škola

Ispod crkve, uz široku ponikvu je stara napuštena škola (iznad). Ali netko je održava izgleda. Ovo je topao komad terena, skoro mogu čuti djecu kako lupaju po lopti i gaze cvijeće što ga učiteljica bezuspješno pokušava očuvati. Danas cvijeća ima, ali nema djece. Na obavijesnoj drvenoj ploči pored škole piše:

STARA NAPUŠTENA ŠKOLA

Područna osnovna škola zatvara se 2007. g. zbog nedostatka učenika a radi napuštanja i odumiranja sela. Od škole s 20 đaka, koja ima vrt, voćnjak, stan i igralište, danas ostaje napušten objekat osuđen na propadanje.
Lović Prekriški, stara škola

Zapravo se objekt dobro drži, a čini se i da ga netko ipak održava. Kroz prozor gledamo u učionicu (iznad i ispod). Telefoni koje sam već bio zaboravio. Globus. Zemljovidi na zidu. Školske klupe. U refleksiji na staklu vidi se zelena trava.

Lović Prekriški, stara škola

Od Lovića do Vivodine je možda 2-3 kilometra. Ako ne poznajete ništa iz ovog kraja, za Vivodinu ste valjda čuli? Tamo se uzgajaju jabuke i od njih prave sokovi. Nisu uopće loši. Ali ne skrećemo u Vivodinu, samo je pogledasmo s visine (ispod), s Petruš Vrha.

Vivodina, pogled s brega

Vozimo sjeverozapadno prema slovenskoj granici, prema Kaštu, ali svako malo zastanemo pa hodamo. Ne znam točno odakle je ova fotografija crkve (ispod) ...

Crkva

... niti odakle je ova fotografija vinograda. Ali tamo je negdje :)

Vinograd

Prije Kašta je Dojutrovica (ispod) ! Nju smo bezuspješno tražili >> 25. studenog 2012. godine i skoro platili globu od 1000 eura zbog toga što bi i hrvatski i slovenski carinici voljeli znati gdje je granica između njihove dvije države, ali nikako da se potrude pa da to fino i naznače običnom svijetu.

Ulaz u Dojutrovicu

Nema u Dojutrovici skoro ničeg, osim lijepog pogleda prema crkvi na bregu (ispod).

Dojutrovica, crkva

Kašt po popisu iz 2011. godine ima 46 stanovnika. Odmah iznad njega je granica sa Slovenijom. I tu je nekad bila škola (ispod). Nekad bila.

Kašt, škola i crkva

A ne znam ni koliko je posjećena grkokatolička crkva odmah pored škole (ispod).

Kašt, crkva

Penjemo se natrag i vozimo prema jugoistoku, prema Vivodini, a zastajemo da s visine, kroz voćke još jednom pogledamo Kašt (ispod).

Kašt, pogled

Kraj crkve u Vivodini muško društvo na terasi birtije galami. Rekao bih da je treća ili četvrta runda u pitanju. Na vivodinskoj crkvi zanimljiva zidna slika (ispod). Krist s palminom granom valjda? Ne prepoznajem drvenu (?) konstrukciju koju drži?

Vivodina, slika na crkvi

Ova škola još radi (ispod). Pored nje je spomenik iz NOB-a, u dobrom stanju, ali se ne održava. Istruli vijenci i u travu zarastao kvadratni metar ograđen trulom ogradom s petokrakom. Čitam prezimena: Štulac, Mavretić, Dančulović, Hrnjak, Labuš, Perše, Vukobrat, Pečarić, Vergot, Furjanić, Galinac, Mužar, Graša, Marinčić, Vrbos, Cerjanec, Marković, Žabčić, Hren, Smiljanić, Gusić, Suštin, Bošnjak, Fric, Hrestak, Lešćanec, Soštar, Vrbanek, ...

Vivodina, škola

Vraćamo se kući preko Ozlja. Dvorac na Kupi (ispod).

Ozalj, dvorac
<< Dvorac Brezovica Sorica >>

Zadnji put osvježeno 7. svibnja 2016. godine