Livadski eseji (5. kolovoza 2021. godine)

Dvije prethodne knjige, Skice dvorišta (2019) i Godina kuge (2020), nastale iz objava na mom blogu Konstrukcija stvarnosti, sadržavaju uglavnom “lijepu književnost”, što ne znači da bježe od politike i društvene stvarnosti. Mnogo je pjesama, pogotovo u Godini kuge, inspirirano temama koje jesu političke, ali je njihova razrada poetska i estetska. Poezija nikad i ne daje temeljit osvrt i analitički uvid u aktualne društvene teme nego tek ukazuje na kognitivne i emotivne nesklade i napetosti, što je pak aspekt koji se lako izgubi u analitičkim uvidima. U dvanaestak godina bloga objavljeno je na njemu, pored poezije i poetske proze, i tekstova koji su imali drukčije pretenzije i koji bi se možda mogli nazvati analitičkim esejima, iako se i u njima ponekad osjete mirisi livade i poetska nedisciplina. Ništa od toga nije objavljeno u dvije prethodne knjige, jer mi se činilo da namjerom i formom odudara od onoga što je ušlo u izbor za te knjige. U ovoj sam knjizi odlučio skupiti dio tih neuklopljenih eseja zato što svi oni zajedno čine, čini mi se, donekle koherentnu cjelinu. A čak i ako svaki od njih naizgled neovisno trči po livadi, ipak mi se čini da svi spadaju u istu kategoriju, iako pomalo šarene i široke naravi.

Značajan dio ovdje skupljenih eseja nastao je kao priprema za moje javne nastupe, za seminare, tribine ili televizijske emisije i stoga su često tek skica teme i ideje, tek zapis onoga što se ne smije preskočiti i što treba naglasiti. Radilo se o temama koje su bile aktualne kad sam o njima pisao, no ono što je odabrano u ovoj knjizi uglavnom nadilazi modu i hrvatski kontekst. Ponegdje su u tekstove unesene minimalne intervencije zato da se njihova vezanost uz kontekst u kojima su nastali razjasni ili posve prekine. Ima među tim esejima i opsežnijih osvrta među kojima bih svakako izdvojio Pravo na ljenčarenje, što je tema kojoj se uvijek rado vraćam i koja uvijek izaziva kontroverze. Znam da mnogi, čak i oni čija su politička opredjeljenja slična mojim, moje uvide u rad i ljenčarenje smatraju pravom blasfemijom. To me posebno veseli jer je tekst i napisan tako da preispita vrijednost rada i radišnosti koja se građanima u svim društvima utuvljuje od najranije dobi.

Kao što se eseji objavljeni u ovoj knjizi nisu uklapali u dvije ranije knjige, tako se ni ilustracije koje se u ovoj knjizi nalaze između eseja, nisu uklapale među tamo objavljene akvarele. Uz akvarel i prije akvarela, bavio sam se i digitalnom ilustracijom, pogotovo u periodu od 2007. do 2011. Alat koji sam za to uglavnom koristio bio je slobodni, open-source raytracing software POV-Ray. Digitalna je ilustracija dio mog svakodnevnog znanstvenog posla pa su moji digitalni klausteri, otoci, stijene, biljke, školjke, galebovi i more, umjetničko proširenje i oslobođenje znanstvene slikovnosti kojoj je prvenstveni cilj da razotkriva i demistificira. Neka su od tih digitalnih umjetničkih proširenja odabrana za ovu knjigu i umetnuta između eseja koje ponegdje i tematski dobro prate, iako nisu bila načinjena s tom namjerom. Ispod svake ilustracije napisao sam i kratak tekst koji je pojašnjava. Ilustracija na naslovnici knjige digitalna je reinterpretacija slike Visoravan u cvatu bosanskohercegovačkog slikara Gabrijela Jurkića. Moja visoravan, zapravo livada po kojoj trče eseji, sadrži 1350000 digitalnih cvjetova, od kojih je svaki unija dva cilindra, jednog koji je sredica cvijeta i drugog, većeg, koji predstavlja latice.

Autor; u Zagrebu 5. kolovoza 2021. godine

>> Downloadirajte Livadske eseje OVDJE.

Ako želite snimiti PDF fajl na vaše računalo da ga čitate kasnije ili prenesete na neki drugi uređaj, kliknite desnim gumbom miša >> NA OVAJ LINK, a kad vam se prikaže prozor s izborima odaberite opciju Save link as... što će vas odvesti do izbora mjesta na vašem računalu na koje želite sačuvati e-knjigu.

<< Djevojčica koja mi je mahala Snovi u zapaljenoj kući >>

Zadnji put osvježeno: 21. kolovoza 2021. godine.