Kad bi Krleža tvitao (19. studenog 2017. godine)

MIROSLAV KRLEŽA: Zar vi zaista nikada niste pomislili od čega je sastavljen vaš nacionalni mitos: od opanaka, od poderanih opanaka, od crkvenih zvona, od rakije, od kolača, od kobasica, od tamburica o Božiću, od naivnog klečanja nad grobovima mrtvih feudalnih kriminalaca i baraba, od groblja i zvonika ...

DU@DENUM: A gospodin građanin je prosvijetljen i anacionalan. Njemu ne trebaju ni hrana ni Crkva, on živi od internacionalnog duha.

MIROSLAV KRLEŽA: "Po sebi", dakle, ovo naše hrvatstvo ne postoji, jer nije balon da lebdi nad vremenom i nad prostorom, a nije ni platonska ideja, da bi naše misli o njemu bile tek božanski odraz jednog vrhunaravnog pojma.

LEGIJA: Da su svi tako mislili '91. kao gospodin K, ne bi njemu danas bilo nikakvog hrvatstva, nego bi čučao u nekom zapećku kao austrijski sluga i platonski snatrio o svom "hrvatstvu".

MIROSLAV KRLEŽA: I kod umiranja dijele se Hrvati na dva dijela: na mrtvace i na grobare. Mrtvaci se pokapaju, a grobari posluju s kamatnjakom.

ELON: A da gospodin možda ne zagovara da svima bude jednako i da nema kamatnjaka? Vidjeli smo kako je to bilo u pedeset godina socijalističkog sjaja dok su ljudi stajali u redovima za kruh, a i mrtvacima i grobarima je bilo jednako.

MIROSLAV KRLEŽA: Sagriješiti se može, ali i pokajati, a glavno je da smo skrušeni pred biskupima. Savjesti nam nisu baš čiste ali su mirne, a peru se na ispovijedima kao i noge, svake subote.

MATEYA: Nije kršćanstvo zaslužno za stotine milijuna mrtvih nego nevjernici kojima je jedina vjera crvena petokraka. Nisu biskupi ubijali u logorima i gulazima nego drugovi druga Krleže.

MIROSLAV KRLEŽA: Sama crkva je cinička organizacija, koja javno trguje simonijom i robljem, podmitljiva, moralno prevrtljiva rulja, koja se bavi kupoprodajnim ugovorima više nego vrhunaravnim pitanjima.

KANAA: Da nije bilo Crkve, ne bi bilo ni Hrvata, a sve što crveni o njoj lažu samo govori koliko im je i danas trn u oku.

Na zidu u Labinu, Isus i srp i čekić
<< Između provincije i provincije Crtice o znanstvenicima 2 >>

Zadnji put osvježeno 19. studenog 2017. godine