Dekadencija osamdesetih (18. travnja 2015. godine)

HDLU, paviljon, džamija

U Domu HDLUa, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu otvorena je, sve do 10. svibnja 2015. godine izložba Osamdesete! Slatka dekadencija postmoderne. Izložba pokušava približiti vrijeme osamdesetih koje je za mnoge danas već odrasle ljude dio prapovijesti. Za mene i nije toliko - ja sam 1987. godine krenuo u prvi razred srednje škole. Stoga mi je dio toga što sam vidio na izložbi bio poznat.

HDLU, paviljon, pogled s kata

Na donjem katu su veliki panoi na kojima je skicirana svaka godina u desetljeću koje počinje sa smrću Josipa Broza Tita. Već 1989. godine Mladina donosi naslovnicu pokojnika kojeg povlače kao marionetu (ispod).

Tito, naslovnica, Mladina

Osamdesetih je postojao studentski tisak. Ne znam postoji li i danas? U osamdesetima ne samo da je postojao nego je bio i iznimno utjecajan. Mnogo društvene avangarde dolazilo je sa stranica Studentskog lista (ispod), Poleta, Omladinske iskre, ...

Naslovnica, Studentski list, Kožarić

Naslovnice časopisa često su donosile dobre ili barem provokativne fotografije. Na naslovnici Omladinske iskre (ispod), posve odjevenog Džonija Štulića grli gola djevojka kojoj ne znamo ime (fotografirao Igor Kelčec).

Na naslovnicama SLa (iznad) i Iskre (ispod) piše:

Sve o zabrani Mladine. Interview: dr. Žarko Puhovski. Štrajk Vjesnikove tehnike. Interview: Stjepan Čuić. Gorbačovu nema ovacija. Interview: Branko Čegec. Lov na darkere. Interview: Živorad Tomić.

Milovan Đilas: "Ja sam vjernik komunizma". Dr. Kosta Čavoški: Politički pluralizam bez perspektive. Pavle Gaži: Policajac bez uniforme. Slovenske vojne vježbe.

Naslovnica, Iskra, Štulić

Zanimljive su i teme tiska. Npr. o poduzetničkom duhu u komunizmu (ispod) - članak iz Starta govori o cigaretama Blažene Djevice Marije.

Cigarete Blažene Djevice Marije. Start.

Start 1987. u velikom intervjuu predstavlja mladu znanstvenicu koja se bavi problematikom civilnog društva, a koja će tridesetak godina kasnije biti jedna od najutjecajnijih političkih akterica nove države (ispod). Fotografiju je snimio pokojni Ivo Pukanić.

Start. Vesna Pusić.

Dio izložbe koji se bavi fotografijom osamdesetih pripremio je Damir Fabijanić. Fotografiju ispod snimio je Boris Cvjetanović. Drug Tito kao Isukrst bdije nad pijancem siromahom. Tako nekako valjda. Čitam nedjeljni komentar koji jasno kaže - tko ne misli ovako taj kleveće i laže.

Fotografija. Boris Cvjetanović.
Fotografija. Boris Cvjetanović. Bez naziva.

A ova ispod zove se Nadgledanje zavarivača. Snimio ju je 1982. godine Darko Vukov - Colić za Polet.

Fotografija. Nadgledanje zavarivača. Vukov-Colić.

Izložba je organizirana po dijelovima (fotografija, sport, dizajn, moda, film, pop kultura i rock, strip, kazalište ...), a svaki od njih ima svog glavnog i odgovornog autora.

Osamdesete. Dizajn plakata.

Dean Duda reče da bi se izložba mogla opisati kao 'Ajmo svi donijeti od kuće nešto iz osamdesetih. Ima nečeg u tome, izložbi nedostaje koncepcije, a izlošci su ponekad slabo ili nimalo reprezentativni za dekadu.

Osamdesete. Kazališni plakati.
Osamdesete. Stolice.

Kvisko (ispod) i Kviskoteka trajali su kroz cijele osamdesete. Vrijedi se sjetiti da je u Hrvatskoj bilo ljudi koji su mogli smisliti tada možda i najbolji kviz na svijetu za razliku od današnjih proizvoda koji su redovito licencni. Kviska je dizajnirao Miroslav Šutej koji je autor i hrvatskog državnog grba.

Osamdesete. Kvisko.

Od sve kulture osamdesetih najbolje poznajem popularnu glazbu. Milan Mladenović (ispod) ...

Osamdesete. Milan Mladenović.

... i Džoni Štulić (ispod). S pozadinom od omota LP ploča. Paraf, Lačni Franz, Haustor, Disciplina kičme, Šarlo akrobata, Dorian Gray, Pekinška patka, ... Ne mogu da slušam više ovaj rok, krajnje je vreme za novi zvuk. Glava mi je puna raznih idiota, želim samo pravu frku i pank.

Osamdesete. Džoni Štulić.

U vrijeme kad mnogi u Hrvatskoj negoduju zbog reformulacije kvadratića i prilagođavanja grba registarskim tablicama, svakako je zanimljivo vidjeti rad Svena Stilinovića koji prikazuje jugoslovensku zastavu izrađenu od žileta (ispod). Krvavo.

Sven Stilinović. Zastava od žileta

Jedan od prikazanih radova je i Water Pulu pokojnog Ladislava Galete (vrti se na monitoru prikazanom na slici ispod). >> O Galeti sam već pisao na stranicama Konstrukcije stvarnosti, a Water Pulu sam spominjao i u >> predavanju u Muzeju suvremene umjetnosti "Konstrukcija stvarnosti: postmoderno u modernoj fizici". Eto, i ja spomenuh postmodernu tada, čini mi se ipak posve drukčije od autora izložbe.

Osamdesete. Kat.

Cijena ulaznice: 20 kn.

<< Supermeni hrvatske znanosti Totalitarni liberalizam >>

Zadnji put osvježeno 18. travnja 2015. godine