Bljeskovi Beča II: Lindenhof (17. svibnja 2015. godine, materijal iz 13.5.2015.)

Lindenhof, ulaz

Nije Beč, naravno, samo carska raskoš, zlato i konji. Između 1918. i 1934. godine, prijestolnica Austrije bila je poznata i kao Crveni Beč (Rotes Wien). Tada su socijal-demokrati imali većinu i gradom se prvi put vladalo demokratski. Tako barem kaže >> Wikipedija.

Zbog visoke inflacije i zakonske regulacije, iznajmljivanje i izgradnja stanova postali su posve neprofitabilna djelatnost pa je glavna preokupacija bečkih socijaldemokrata bila planiranje i izgradnja stambenih prostora. Od 1925. do 1934. godine izgrađeno je više od 60000 novih stanova u tzv. >> Gemeindebau zgradama (zajedničkoj gradnji). Najpoznatija takva zgrada je >> Karl Marx-Hof, najveća stambena zgrada na svijetu. To je malo drukčiji "hof" od Hofburga :)

Ja, nažalost, nisam stigao vidjeti Karl Marx-Hof, ali sam uspio vidjeti >> Lindenhof, koji spada u Gemeindebau pothvat iz navedenog razdoblja.

Lindenhof, statua

Pored ploče na kojoj je oznaka ulice 18. Paulinengasse piše, crvenim secesijskim slovima:

ERBAVT * VON * DER
GEMEINDE * WIEN
1924 * VND * 1925
AVS * DEN * MITTELN
DER WOHNBAVSTEVR

A unutar kompleksa je Gedenktafel, s imenima ljudi ključnih za izgradnju Lindenhofa (ispod).

Lindenhof, zahvalna ploča

Ne znam kako je živjeti u ovim zgradama, ali se svakako vidi da je onaj koji ih je gradio razmišljao o potrebama, pogotovo zajedničkim, stanovnika. Ulaskom u Lindenhof, otvara se prostor, posve okružen i zaštićen zgradama (ispod). U tom je prostoru drveće, dječja igrališta, vrtić (ispod, na vrtiću piše Kindergarten der Stadt Wien), staze i stepenice, klupice.

Lindenhof, vrtić

Gradnja je očito promišljeno oskudna i jeftina, ali elementi dizajna (ispod) doprinose da sve ne izgleda kao vojna baraka. Zapravo je prostor iznenađujuće podnošljiv.

Lindenhof, dizajn

Svjetlost je dobra i čini utrobu kompleksa mirnom. Ne čuje se ništa, bez obzira na veliki broj stanova i prozora.

Lindenhof, prozori
Lindenhof, prozori

U Lindenhofu nisam vidio lipe, ali sam vidio i omirisao bagreme (ispod). Natkrivaju prolaze pored zgrada i oživljavaju predvečernju svjetlost.

Lindenhof, prolaz, bagrem

Lindenhof se uspinje u nizu nivoa. Stepenice, ravnina, stepenice, ravnina ...

Lindenhof, pogled gore

Gledajući gore uvijek vidimo svoj komad neba (ispod). Zarobljen ili zaštićen zgradama. Kako tko voli.

Lindenhof, pogled gore

U blizini Lindenhofa su i druge oznake perioda. Schule der Stadt Wien fur korperbehinderte Kinder. Škola za djecu s invaliditetom. Kip majke s djecom (ispod).

Škola, kip majke s djecom

A u blizini je i još jedan "Hof" kojem ne znam ime (ispod). U ovaj se kompleks danas ne može ući bez ključa, a na zgradi piše "Erbaut von der Gemeinde Wien in den Jahren 1928-1929".

Hof, Beč

Gradnja je opet oskudna i jeftina, a cigle su raspoređene da razbiju plohu i stvore "teksturu" (ispod). Podsjetilo me malo na Plečnika i Narodnu sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani.

Hof, Beč

Boje su lijepe, pogotovo s pozadinom od neba (ispod). Žuti bljesak Beča.

Hof, Beč
<< Bljeskovi Beča I Bljeskovi Beča III: Prema Belvederu >>

Zadnji put osvježeno 17. svibnja 2015. godine