Antifašističke kukavice (3. svibnja 2016. godine)

Kad u hrvatskom jeziku kažemo "kukavica", a ne mislimo na konkretnu pticu, govorimo o nekome tko se boji suočiti s izazovom, stvarnošću, protivnikom. On je kukavica. Ne znam kako se ta riječ na takav način ustalila u jeziku, pogotovo s obzirom da je sintagma "kukavičje jaje" očuvala svoju biološku referencu - podmetnuta stvar / ideja koja je namjerno kamuflirana tako da se čini drukčijom nego što u svojoj suštini jest.

Kukavice su, naime, paraziti, evoluirali tako da iskorištavaju trud i energiju druge vrste za svoju prokreaciju. Paraziti (npr. virusi) nam se obično "utovare" bez našeg znanja i želje. Plasmodium, parazit veličine ~ 3 mikrometra koji izaziva malariju, u naš organizam ulazi ubodom komarca, a na kraju se naseli u jetri i propagira dalje tako što inficira eritrocite. Razni crvi i gliste (trakavice) su također paraziti - u tankom crijevu otimaju nutrijente svom domaćinu preusmjeravajući ih u svoj životni ciklus.

kukavica

No, kukavice su konceptualno gadniji paraziti. Za razliku od parazita koje domaćin (napadnuta vrsta) ne želi, a njihov napad prepoznaje jer ga čini slabim i bolesnim, kukavice su paraziti koji izgledaju poželjno. Kukavice domaćinu podmeću svoje jaje kamuflirajući ga kao domaćinovo. U širem i malo apstraktnijem smislu, kukavice domaćinu podmeću lažnu vrijednost koju domaćin (pogrešno) prepoznaje kao vrijednost do koje drži i zbog koje je evolucijski uspio. U tu kukavičju vrijednost domaćin ulaže energiju hraneći kukavičjeg ptića koji će, praktički čim se izlegne, domaćinove ptiće i jaja izgurati iz gnijezda. Domaćin, zbog toga što je pogrešno prepoznao podmetnutu vrijednost kao svoju, osuđuje svoje potomstvo na smrt.

Kukavičja evolucijska taktika česta je u politici. U hrvatskoj politici svakako. Tako će nam podmetati vrijednosti poput:

Puna su im usta "vrijednosti" - pameti, tolerancije, slobode, napretka, ekologije, kreativnosti, javnog interesa, antifašizma. Antifašizma.

Kukavice su to. Antifašističke kukavice.

<< Teme "Petog dana" u sezoni 2015/2016 Za našu djecu >>

Zadnji put osvježeno: 3. svibnja 2016. godine